Шествие на ЛГБТ и акция на радикални националисти в Киев

Шествие на ЛГБТ и акция на радикални националисти в Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2021
  • Share:

В украинската столица днес по едно и също време се проведе шествие, организирано от общността на ЛГБТ и протест на украински радикали. Двете прояви завършиха без сблъсъци, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Укринформ.

 

В акцията на ЛГБТ участваха около пет хиляди души. Те поставиха осем искания към ръководството на страната. Сред тях са приемане на есенната сесия на парламента на законопроект за промени в законодателството за борба с дискриминацията и търсенето на отговорност за престъпления, мотивирани от хомофобия, трансфобия и други форми на нетолерантност, официално признаване на гражданските партньорства между еднополови двойки.

 

Успоредно с шествието се състоя и акция на негови противници - украински националисти, но те се събраха на място, отдалечено от крайната точка на шествието, и полицията не им позволяваше да се доближат до участниците в проявата на ЛГБТ. Не се стигна до провокации. Движението на транспорта в центъра на Киев бе спряно.

 

В акцията на общността на ЛГБТ се включиха посланичката на Великобритания в Украйна Мелинда Симънс и служители на британското посолство.

 

Представителството на ЕС в Киев публикува изявление в подкрепа на шествието и окачи на сградата си знаме в цветовете на дъгата, отбелязва БТА.

 

 

Станете почитател на Класа