Руският посланик се завърна в САЩ, Вашингтон готви нови санкции срещу Москва

Руският посланик се завърна в САЩ, Вашингтон готви нови санкции срещу Москва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2021
  • Share:

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов се завърна във Вашингтон след тримесечна пауза, предизвикана от скока на напрежението между двете страни. Той кацна в Ню Йорк в неделя и се насочи направо към столицата.


Преди да предприеме редовен полет с руския превозвач "Аерофлот", Антонов призна, че "прави пътуването през Атлантика в оптимистично настроение и очаква конструктивно сътрудничество с американските власти, за да се изградят равноправни и прагматични двустранни отношения".


Руският посланик бе извикан в Москва в средата на март, след като ABC News публикува интервю с Джо Байдън, в което президентът на САЩ потвърди, когато го попитаха дали смята руския си колега Владимир Путин за "убиец". Байдън също предупреди, че Москва ще "плати" за предполагаемата си намеса в миналогодишния президентски вот на САЩ.


Американският пратеник в Русия Джон Съливан напусна Москва на следващия месец, след като руската страна предположи, че е по-добре той да се прибере вкъщи за „задълбочени, сериозни консултации с администрацията на Байдън относно кризата".


Споразумението двамата посланици да се върнат в своите посолства, беше постигнато по време на срещата между Путин и Байдън в Женева, Швейцария. Руският лидер определи така очакваните разговори като "конструктивни".


В събота страницата на американското посолство в Twitter цитира посланик Съливан, че той също очаква с нетърпение възобновяване на дейността си в Москва и работата за „стабилни и предвидими отношения с Русия".


Същия ден съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред CNN, че САЩ подготвят нови санкции срещу Русия, позовавайки се на предполагаемото отравяне на затворения руски активист Алексей Навални, за което Вашингтон настоява, че е дело на Кремъл. Това вероятно ще предизвика нов пристъп на санкции „танто за танто", като руското министерство на външните работи заяви, че Москва винаги реагира на подобни „незаконни" действия на САЩ.

Станете почитател на Класа