„Китай да допусне друга международна проверка за произхода на Covid-19 или да се изправи пред изолация“

„Китай да допусне друга международна проверка за произхода на Covid-19 или да се изправи пред изолация“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2021
  • Share:

Китай има избор дали да се поддаде на искането на западните сили и да допусне друго разследване за произхода на Covid-19, ръководено от СЗО, или да бъде изолиран от международната общност, предупреди съветникът по сигурността на Джо Байдън, Джейк Съливан.


Съветникът по националната сигурност на американския президент отправи строго предупреждение към Китай по време на интервю с Крис Уолъс за Fox News. Запитан дали Байдън възнамерява да настоява, че потенциалната втора проверка за произхода на вируса трябва да бъде „независимо" разследване, Съливан каза, че президентът е убедил съюзниците на Вашингтон в Г7 да наложат натиск върху Пекин.


"Именно тази дипломатическа работа - обединяване на нациите по света, налагане на политически и дипломатически натиск върху Китай, е основна част от усилията, които полагаме, за да изправим Китай в крайна сметка пред категоричен избор", каза Съливан.


Съливан твърди „Пекин е получил ултиматум: или да се примири с исканията и да позволи на разследващите да извършат истинската работа, за да разберат откъде идва това, или да се изправи пред изолация в международната общност".


Китай се споменава активно в комюникето на Г-7, включващо лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, както и ЕС, след срещата на върха по-рано този месец. В допълнение към твърденията за нарушаване на човешките права в Китай в Синдзян и репресиите срещу демокрацията в Хонконг, документът изисква задълбочена проверка на произхода на пандемията. Групата призова за „своевременно, прозрачно, ръководено от експерти от СЗО и основано на науката основно проучване на произхода на Covid-19", позовавайки се на препоръки от доклада на експертите, публикуван по-рано.


Пекин заклейми изявлението като „сериозно нарушение на основните норми на международните отношения", обвинявайки „кликата на Г7", че сее разделение по времето, когато са необходими съгласувани усилия.


Подновеният интерес към произхода на вируса последва съобщения в американските медии миналия месец, че няколко изследователи от китайския институт по вирусология Ухан се разболяват и се нуждаят от болнично лечение седмици преди началото на пандемията.


Китай категорично отрече обвинението и защити констатациите на СЗО от първоначалното разследване като "широко представителни и високопрофесионални", обвинявайки Вашингтон, че подклажда въпроса.

Станете почитател на Класа