Президентският самолет на Кадафи се завръща в Либия след 10 години

Президентският самолет на Кадафи се завръща в Либия след 10 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2021
  • Share:

Самолетът, принадлежал на Муамар Кадафи, бе върнат в Либия в неделя, след като прекара десетилетие извън страната, съобщава каналът Al Hadath=


През всичките тези години Airbus A340 беше във Франция, където беше прехвърлен за поддръжка през 2011 г. Тогава убийството на либийския лидер бе извършено от бунтовници, подкрепяни от НАТО, което потопи африканската държава в продължителна гражданска война.


Преди да кацне на международното летище Митига в покрайнините на Триполи, президентският самолет прелетя ниско над града и неговите исторически забележителности. Полетът бе приет от либийския премиер в правителството на националното единство Абдул Хамид Дбейбе.


"Либия върна самолета от Франция, където беше по финансови и технически причини, след приключване на поддръжката и изплащането на всички дължими средства", каза Дбейбе.


Според него връщането на самолета, известен като „Летящият дворец", представлява „положителна и важна стъпка за страната и нейното благосъстояние".


Премиерът добави, че хората ще решат какво да правят с Airbus A340, който може да продължи да бъде ползван от държавния глава, да бъде прехвърлен за правителствени нужди или модифициран за използване за граждански цели.


Дбейбе също изрази надежда, че 12 либийски самолета, намиращи се в момента в чужбина, както и два изтребителя, ще бъдат върнати в страната. "Правителството работи по това", каза той.

Станете почитател на Класа