Става страшно! Поредна държава гласи войски за Украйна

Става страшно! Поредна държава гласи войски за Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.10.2024
  • Share:

Русия има основание за притеснение, ако Южна Корея реши да се включи във войната в Украйна, съобщава Business Insider.

 

 

През годините Сеул е натрупал значителен арсенал и е един от водещите производители на оръжия, включително зенитни системи и средства за противовъздушна отбрана.

Тези технологии биха могли да помогнат на Киев да се защити срещу едни от най-ефективните руски оръжия в последно време - авиационните бомби. Освен това, Южна Корея може да предложи допълнителни гаубици, танкове и системи за залпов огън.

По Конституция страната няма право да изпраща оръжия и боеприпаси за воюващи държави, нещо което Южна Корея избягва чрез доставки за трети страни (основно артилерийски запаси), които в крайна сметка стигат до Украйна.

Извънредни мерки

Но при заплаха за националната сигурност, каквато в Сеул разглеждат включването на севернокорейските войски във войната, страната може да вземе допълнителни мерки, включително и на свой ред да изпрати войски в Украйна.

Руското Министерство на външните работи вече предупреди Сеул да не се намесва във военните действия. Руският президент Владимир Путин потвърди присъствието на севернокорейците в Русия с думите, че разпространяваните сателитни снимки са "нещо сериозно", но без да коментира целите им.

Представители на Южна Корея ще представят своето виждане за участието на севернокорейските войски във войната на Русия в Украйна пред НАТО, съобщават от пресслужбата на Алианса. В срещата ще участват и посланиците на страните партньори на НАТО от Тихоокеанския регион, сред които и Австралия, Япония и Нова Зеландия.

Опасенията на Сеул

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски отбеляза вялата реакция на западните партньори на участието на Северна Корея във войната, което е фактическо разрастване на конфликта. "На Украйна ще ѝ се наложи да воюва със Северна Корея в Европа", отчете той.

Опасенията на Сеул са свързани с възможностите, които Русия ще предложи на Северна Корея в замяна на подкрепата за войната и бойния опит, който ще натрупат севернокорейските войници. 

По информация на военното разузнаване на Украйна от прихванати разговори на руски военни, севернокорейските войници се извозват тайно в камиони с гражданска регистрация към Курска област.

 

Станете почитател на Класа