Пастафарианците страдат - Църквата на летящото спагетено чудовище не получи официално признание в Австралия

Пастафарианците страдат - Църквата на летящото спагетено чудовище не получи официално признание в Австралия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.06.2021
  • Share:

Църквата на Летящото спагетено чудовище ще трябва да остане нелегална секта за почитане на макароните в Австралия, след като трибунал постанови, че сатиричната религия е недостойна за официално признание.


Жителката на Аделаида Таня Уоткинс, високопоставен „пастафарианец", беше направила няколко опита да осигури официален статут на църквата, но без резултат. Очевидно уморена от това, че нейното макаронено божество е толкова дълбоко неуважено, тя подаде иск, настоявайки, че „църквата на Летящото спагети чудовище е създадена с религиозна, образователна, благотворителна цел, като по този начин отговаря на стандартите за официално признаване, предвидени в Закон за учредяване на асоциации в Австралия".


Уоткинс твърди, че църквата набляга на благотворителни действия и преди това е била домакин на събитие, за да „нахрани гладните".


Гражданският и административен съд на Южна Австралия (SACAT) обаче не беше убеден. Трибуналът издаде непочтително, вероятно пастафобно решение, в което определи религията като „измама и бутафория, недостойна за официален статут".


„Пастафарианските текстове не представляват религиозни текстове, а пастафарианството не изпълнява обективните съображения, необходими за установяване на религиозна цел съгласно законодателството", се посочва в решението и се добавя, че „няма доказателства за систематични процеси на преподаване и обучение". Трибуналът постави под съмнение и твърдението, че австралийските пастафарианци са били ангажирани с „широкообхватни благотворителни дейности".


Решението на съда е постановено по-рано тази година, но едва наскоро бе публикувано онлайн.


Уоткинс каза пред ABC, че решението е „доста разочароващо", отбелязвайки, че официалното признаване би позволило по-голям надзор от страна на правителството, което ще направи дейностите на църквата по-прозрачни.


Тя отхвърли схващането, че религията е „измама" и настоя, че „съществува основна група от хора, които наистина вярват в пастафарианството и че тя може да промени живота на хората към по-добро".

Станете почитател на Класа