Фермер в Египет откри 2500-годишна стела с йероглифи

Фермер в Египет откри 2500-годишна стела с йероглифи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.06.2021
  • Share:

Фермер в района на Исмаилия в североизточен Египет случайно е открил древна стела от пясъчник с йероглифни надписи, издълбани преди повече от 2500 години по времето на 26-та династия.


Както съобщава Министерството на туризма и антиките, докато фермерът подготвял парцелите си за следващия вегетационен период, той забелязал нещо странно на земята, което привлякло вниманието му. Когато изкопал обекта, разбрал, че това е древна археология, затова съобщил за находката си на властите.


Досега изследователите са успели да идентифицират в горната част на стелата представянето на крилат слънчев диск, свързван с божеството Ра, придружен от символа на фараона Априс, известен още като Хаайбра-Уахибра, управлявал Египет между годините 589 и 570 пр.н.е.


Монолитът съдържа 15 реда йероглифни писмена, които според анализа на учените, при липсата засега на по-задълбочени проучвания, представят кампания за военна експанзия, предприета от Apries за разширяване на владенията му на изток.


В момента реликвата, висока 2,3 метра, широка 1 метър и дебела 45 сантиметра, е поставена под закрилата на Археологическия музей в Исмаилия за нейното опазване и бъдещи изследвания.

Станете почитател на Класа