„С тази звезда дядо ми е прерязвал гърлата на фашистите!“

„С тази звезда дядо ми е прерязвал гърлата на фашистите!“
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.01.2021
  • Share:

Украински депутат сложи шапка със съветска звезда и призова да го арестуват

Депутатът от Върховната Рада на Украйна от партията „Опозиционна платформа — За живот“ Иля Кива публикува на страницата си във Фейсбук снимка в шапка ушанка със съветска звезда, в която има сърп и чук, и призова да го арестуват.

 

„Нацист, арестувай ме! С тази звезда дядо ми е прерязвал гърлата на фашистите!» — това гласи надписът към снимката.

 

Така народният депутат реагирал на образуваното наказателно дело срещу 19-годишен украинец, който се разхождал из Лвов с шапка със сърп и чук. Младежът бил в кафене, когато полицията получила съобщение, че носи шапка със съветски символи.

 

В края на август украински граничари задържаха жена на границата с Русия, транспортираща георгиевски лентички и значки «9 май» с руския трикольор.

 

През октомври 2019 г. съдът в Кривой Рог призна местен жител за виновен за нарушаване на забраната за използване на „символи на комунистическия тоталитарен режим“ за носене на тениска с герба на СССР.

 

От май 2015 г. в Украйна действа закон „за осъждането на комунистическия и нацисткия режим“, който забранява пропагандата на съветски символи. Законът по-специално предполага и преименуването на градове и улици, носещи имената на съветски държавници и на комунистическия тоталитарен режим».

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа