Технологии и фантасмагории – все пак светът не се върти толкова бързо

Технологии и фантасмагории – все пак светът не се върти толкова бързо
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.01.2021
  • Share:
Що е то търпение? Прочитате случайно статия с прогнози за технологичното ни бъдеще след пет години, запазвате линка към тази статия, чакате пет години и проверявате какво се е случило. 
Несъмнено мнозина автори разчитат на късата памет на хората и невъзможността да открият отдавна написани „прозрения“ от техно-гадателски тип, нито да се ориентират точно колко време е минало.

 

На 3 януари 2016 г. технологичен сайт обявява, че след като сме свидетели на гигантския скок на Ipad, направил дебюта си през 2010 г., иновациите ще променят изцяло начина ни на ежедневна комуникация.

 

Какво е предвидено да изчезне?

 

-Парите кеш

-Чековите книжки

-Кредитните карти и банкоматите

-USB паметта

-Ключовете за отключване на врати и други устройства

-Дистанционните

-Хартиени документи и договори

 

Прогнозите?

 

-Парите ще се управляват от лични мобилни устройства, дори от борда на личния автомобил (авторът на прогнозата категорично не е наясно с дълголетието на автопарковете по света!);

94 на сто от населението под 35 г. ще банкира само онлайн. (Вероятно е изключено населението на най-бедните региони на земята, където все още борбата е за осигуряване на вода и храна.)

 

-Вече няма да се нуждаем от банкомати, защото парите кеш няма да се ползват. (Е, засега правителствата поставят таван на сделките, които се сключват с кешова наличност, а обирите по света продължават да са предимно на банкноти.)

 

-USB паметта ще отпадне, защото според експертите на компанията Ericsson, над 6 млрд. души по Земята ще притежават мобилни телефони. (Реално към днешна дата те са 3,5 милиарда). Организаторите на корпоративни събития трябва да се откажат да подаряват флашки на гостите, защото вече никой няма да ги ползва. (Всъщност те просто стават все по-малки, все по-мощни и все по-скъпи. Въпросът е вече кой вид флашка ще получи гостът като подарък, ако все пак, предвид драматичната 2020 г., събитие бъде проведено.)  

 

-Биометричните данни ще заменят ключовете към всички важни места, които отключваме – автомобили, домове, сейфове. (Засега е възможно само при някои скъпи смартфони и в обекти от голяма важност, но със сигурност не става дума за масовост – не и в идните пет години. Ако не друго, с отключването на телефони с пръст или с прочитане на ретината спасява много бракове, защото надзъртането в чуждия телефон става практически невъзможно. Идеята на авторите е, че телефонът, свързан с биометрични показатели ще изпълнява ролята на ключ. Перспективата отваря ниша за сценаристите на екшън продукция.

 

-Дистанционното няма да липсва на никого! – обещават специалистите по бъдещи технологии. (Прогнозата на изследователската компания Strategy Analytics обещава, че към 2020 г. 17,6 млрд. електронни устройства ще са свързани в умните домове. Те обаче грешат почти двойно – близо 34 млрд. са тези устройства към 2020 г. От това обаче дистанционните далеч не са изчезнали и делът на хората, които използват само едно устройство за всички свързани помежду си умни джаджи са пренебрежимо малцинство).

 

-Хартиеният документооборот ще изчезне, договорите, разпечатани на принтер – също. (Нищо не може да е по-далеч от истината. Хартиените носители на информация остават водещи в света, с изключително скромните засега примери за изцяло електронен документооборот. В крайна сметка, всичко важно стои и на хартия. Облачните банки все още не предлагат сигурността на хартията и затова в електронния век хартията се сканира електронно и се съхранява на толкова физически носители, колкото е необходимо.)

 

 

Онова, което нито една изследователска компания не би могла да предположи е, че след пет години светът ще се е върнал назад с 30 години по отношение на своята аналогова свързаност и мобилност. Нито един друг научен и образователен процес в света не са дали толкова тласък на дигиталната култура, колкото една година световна вирусна истерия.

 

Със сигурност в идните пет години, до 2025-а, нито едно от изброените за изчезване до 2020 г. ще е потънало в забрава, но сега е моментът да се развихрят фантазиите на тези, които умеят да работят с умните технологии. Повече от всякога ни е нужно само едно: телепортация!

Стефан Джендов

 

Станете почитател на Класа