Тед Круз и 11 републикански сенатори ще поискат спешен одит преди сертифициране победата на Байдън

Тед Круз и 11 републикански сенатори ще поискат спешен одит преди сертифициране победата на Байдън
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    04.01.2021
  • Share:

Единадесет републикански сенатори, водени от Тед Круз, обявиха тази събота, че ще възразят срещу удостоверяването на победата на Джо Байдън по време на сесията на Конгреса на САЩ, планирана за следващия 6 януари, освен ако няма одит на резултатите от изборите от избирателна комисия.
В своето изявление законодателите потвърдиха, че президентските избори на 3 ноември са били придружени от "безпрецедентни обвинения в изборна измама, нарушения, хлабаво прилагане на изборния закон и други нередности при гласуването".
Сенаторите поискаха от Конгреса да назначи комисия, която да проведе 10-дневен спешен одит на резултатите от изборите в щати, където резултатите са „спорни".
„Възнамеряваме да гласуваме на 6 януари, за да отхвърлим изборите в оспорваните щати като„ редовно връчени или законно заверени "(каквото е законовото изискване), до приключване на 10-дневните одитни проверки", заявиха те.
"След като одитът приключи, отделни щати ще оценят констатациите на Комисията и могат да свикат специална законодателна сесия, за да удостоверят промяна в своя вот, ако е необходимо", добавиха те.
Може ли инициативата да бъде успешна? По време на съвместната сесия на Конгреса следващата сряда законодателите ще трябва официално да преброят гласовете на избирателната колегия, присъдени на всеки кандидат за президент на САЩ, и да обявят победителя. Като общо правило тази процедура е формалност, но ако поне един сенатор и един член на Камарата на представителите възразят срещу резултатите от даден щат, съвместната сесия ще бъде спряна и Камарата и Сенатът ще се срещнат отделно за максимум два часа за разглеждане на възражението. Мнозинството от двете камари трябва да се съгласи с възражението и да отхвърли гласовете на Избирателната колегия.
Малко вероятно е обаче възражението да има някакъв шанс за успех, тъй като докато Сенатът се контролира от републиканците, демократите имат мнозинство в Камарата на представителите.
Сенаторите, водени от Тед Круз, признаха в изявлението си, че техният план има малки шансове да мине и че считат, че "повечето, ако не всички, демократи и може би не малко републиканци ще гласуват против предложението, но справедлив и достоверен одит значително ще подобри вярата на американците в изборния процес и легитимността на следващия президент".

Станете почитател на Класа