Китай: "Пандемията е причинена от огнища на различни места, Китай първи е докладвал случаите"

Китай: "Пандемията е причинена от огнища на различни места, Китай първи е докладвал случаите"
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    04.01.2021
  • Share:

Китайският външен министър Уанг Йи заяви, че проучванията показват, че " пандемията от коронавирус вероятно е резултат от отделни огнища в различни части на света, а Китай е просто първата страна, докладвала за случаите".


"Тичахме срещу часовника и бяхме първата държава, която докладва на света за случаите. Все повече изследвания показват, че пандемията вероятно е причинена от отделни огнища в различни части на света", каза външният министър по време на интервю за агенцията Синхуа и Китайската медийна група, публикувано в събота.


В същото време Уанг отбеляза, че "китайското външно министерство е в челните редици на борбата срещу дезинформацията, опровергавайки опитите за политизиране и заклеймяване чрез пандемията". "Бяхме решени да гарантираме, че обективният разказ и колективната памет за битката срещу пандемията няма да са изкривени от лъжи", каза министърът.


Първият клъстер от случаи на COVID-19 е докладван в китайския град Ухан на 31 декември 2019 г. и през 2020 г. вирусът се е разпространил в останалия свят, което е довело до повече от 84,5 милиона потвърдени случая. и повече от 1,8 милиона смъртни случая до момента.


Някои международни проучвания обаче сочат, че когато Пекин за първи път обяви за новия вирус, патогенът вече е присъствал и в други страни.


В края на ноември, проучване на кръводаряването от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията разкри, че COVID-19 е заразявал американци няколко седмици преди 31 декември, 2019 г.


Друго разследване уточнява, че коронавирусът вече се е разпространявал във Франция в края на декември 2019 г., месец преди да бъде открит първият случай на инфекция в страната, докато в Италия covid-19 е циркулирал още през септември 2019 г.


От своя страна испански учени откриха наличието на коронавирус в проби от отпадъчни води от Барселона, събрани на 12 март 2019 г.

Станете почитател на Класа