Китай се отказва от митата за внос на соя и свинско месо от САЩ

Пекин работи за изключване на някои доставки на соя и свинско месо от своите наказателни мита за Вашингтон, съобщи китайското финансово министерство, като се позова на решение на митническата комисия.


Китайските фирми могат да подават заявления за получаване на освобождаване от мита за внос на соя и свинско месо от САЩ, посочва министерството в изявление в петък, без да уточнява количествата. То добави, че се очаква компаниите да купуват стоките на базата на независими преговори, да внасят, както сметнат за добре, и да носят свързаните с това печалби или загуби.


Някои китайски компании внасят определено количество стоки от САЩ, за да покрият вътрешните нужди. В момента Китай е изправен пред голям недостиг на свинско месо, тъй като африканската чума по свинете унищожи огромна част от свинете в страната.


Растящият търговски спор между Вашингтон и Пекин вече доведе до мита за внос на стоки на стойност милиарди долари. Китай удари американския внос на соя и свинско месо с 25-процентни мита през юли 2018 г. в отговор на налозите на САЩ върху стоките му заради предполагаеми нелоялни търговски практики от Пекин.


Двете страни в момента работят по „фаза първа" или междинно споразумение за облекчаване на напрежението, а вдигането на митата за стоки един на друг е един от ключовите въпроси на разговорите.

 

Президентът Доналд Тръмп ескалира търговското напрежение по-рано тази седмица, когато каза, че търговската сделка с Китай може да се наложи да изчака до президентските избори през следващата година в САЩ.

Станете почитател на Класа