Американски професор по политология и история прогнозира разпад на САЩ

Стивън Коен, уважаван професор по история и политически науки в университетите в Ню Йорк и Принстън, САЩ, прогнозира разпадането на тази страна. Коен прави директни аналогии между най-важните проблеми в късния Съветския съюз и проблемите на съвременна Америка, като твърди, че САЩ ще повторят този конкретен сценарий.

Прогнозата на Коен е публикувана в лимитирано издание на американското списание TheNation. По-пълно неговата статия е представена в големия политически обзорен сборник за Китай под заглавие QQ.

Икономически въпроси

Професорът твърди, че от доста време Съединените щати се сблъскват с цяла поредица от остри и принципни вътрешни политически, външни и икономически проблеми. Ръководството на страната не само не може да реши тези задачи, но дори не се опитва да се справи с тях. .

Проблемите са взаимосвързани, един генерира друг, резонира с него, укрепва го. В същото време, Щатите се разкъсват от вътрешни противоречия, за които мълчат по принцип, не говорят за тях на глас, от което те стават дори по-остри.

 

 

САЩ отдавна са престанали икономически да осигуряват сами себе си. От една страна, както в късния Съветски съюз, това се маскира с раздути, не съответстващи на действителността отчети. Бившите промишлени региони отдавна са загубили своя статут, при това са запазили амбиции, все едно изхранват цялата страна и фондов сектор, който, фактически, паразитира над икономиката.

Геополитически блок

Второ, Съединените щати се издържат от на практика целия свят, а желаят да получат още повече. Недоволството нараства, желанието да се продължи попълването на американската икономика отдавна е пропаднало у държавите. В крайна сметка, според Коен, след като отказа на Русия и Китай да инвестират, ситуацията ще се развие според принципа на доминото. Както преди страните от социалистическия лагер отказват да поддържат Съветския съюз, така и сега икономиките по света ще престанат да изхранват Вашингтон.

Професорът също така свързва външната политика на хегемона с това, че все повече и повече противоречия, геополитическите поражения на САЩ се случват все по-често, те стават все по-болезнени. Вашингтон не е в състояние да осигури собствените си геополитически амбиции. Кризата в Сирия и Венецуела Коен нарича „американски Афганистан“.

Междувременно разпръсквайки останките от икономическите и геополитическите си ресурси, Америка се е заела с надпревара във въоръжението, която отрано е загубена. Логичният резултат е опустошаването на хазната и глобална криза в отношенията с бившите съюзници, които просто не искат да издържат корумпираната машина на американския военно-промишлен комплекс.

Вътрешна криза

Повечето американци не се интересуват от тези геополитически амбиции на Белия дом. Те са напълно незаинтересовани от доминирането на целия свят, те са много по-загрижени за вътрешните проблеми - на които Вашингтон предпочита да не обръща внимание.

Икономическото разслояване в САЩ достига своя исторически връх. Малка част от елита е несравнимо по-богата от останалата част от населението. Освен това, дори средната класа продължава да става по-бедна, скоростта на обедняване като цяло се увеличава.

Непопулярността на политическото ръководство отново, както в късния Съветски съюз, е достигнала своя апогей. Лидерите (това не се отнася единствено до Тръмп), все по-често стават обект на присмех, на най-зли шеги.

Самото политическо ръководство сега живее в „Огледалния свят“. От негова гледна точка няма вътрешни кризи, всички проблеми са изкуствено премълчавани, следвайки примера, както казва Коен, на „пропагандата на Суслов” - в резултат на това те стават неразрешими.

В заключение, нека кажем:

По-рано статия на същата тема, с много близки заключения, беше написана от руския журналист и политолог Михаил Леонтьев - той също беше игнориран от американските медии, което само потвърждава последната теза на Коен.

 

Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа