Тръмп: "Китай очаква моето поражение изборите 2020 г., за да продължи да ни ограбва"

Американският президент Доналд Тръмп обяви чрез своя личен профил в Twitter: " Китай се е почувствал ударен толкова силно по време на неотдавнашните преговори между двете страни, че сега очакват победата на демократите на президентските избори през 2020 г., за да продължи ограбването на САЩ на стойност 500 000 милиона долара годишно".


"Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля заради най-добрите икономически показатели и заетост в историята на САЩ и много други неща, а сделката ще бъде много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена във втория ми мандат."


"Би било разумно да действат сега, но аз обичам да събирам големи мита!", заключи Тръмп.


Към 10 май митата за серия от китайски стоки, внасяни в САЩ, бяха увеличени от 10% на 25%. за обща стойност 200 000 милиона долара годишно. Освен това бе обявено, че Тръмп също така нарежда да се повишат митата за целия останал китайски внос, мярка, която ще засегне вносните продукти на стойност приблизително 300 000 милиона долара.


От своя страна Министерството на търговията на Китай заяви в петък, че "дълбоко съжалява за повишаването на митата на САЩ и добави, че няма друг избор, освен да предприеме мерки за противодействие на това отношение."


Решението да се отвърне на увеличаването на американските мита също бе обявено от китайския вицепремиер Лю Хе, който увери, че страната му "не може да прави отстъпки на САЩ. в ключовите точки на преговорите". Той обаче каза, че двете страни са имали "откровени и конструктивни преговори и се договорили да се срещнат в Пекин в бъдеще, за да продължат консултациите".


От своя страна Доналд Тръмп също определи като "искрени и конструктивни" тези преговори и отбеляза, че те ще продължат и в бъдеще.


От миналата година Вашингтон и Пекин бяха ангажирани в интензивни преговори за споразумение за справяне със загрижеността на САЩ за търговския излишък на Китай и предполагаемата кражба на интелектуална собственост. Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин се договориха за митническо примирие на 1 декември, за да дадат на основните си преговарящи време да постигнат споразумение.

Станете почитател на Класа