Активисти предотвратиха натоварването на френски оръжия на саудитски кораб

Саудитски товарен кораб, който трябваше да натовари оръжие във Франция, не успя да пристане в Хавър и беше принуден да напусне европейската страна, поради демонстрации на активисти за правата на човека, предаде Ройтерс.


Асоциацията „Християнско действие за премахване на изтезанията" (ACAT) подаде искане до Административния съд в Париж, за да блокира доставката на оръжия, твърдейки, че прехвърлянето е „незаконно". Те отбелязаха също, че Саудитска Арабия може да използва оръжието срещу цивилни в Йемен.


След като един съдия отхвърли правната жалба, в петък корабът Bahri-Yanbu трябваше да се насочи към Сантандер (Испания), след като бе закотвен два дни на 30 километра от пристанището.


В средата на април организацията разкри доклад за ролята на Франция в опустошителната саудитска война в Йемен, изпращайки въоръжение на кралството, включително бронирани превозни средства, артилерия за далечни разстояния, изтребители и лазерни ракетни системи.


От своя страна правителството на Емануел Макрон заяви, че оръжията, произведени във Франция и продавани на Саудитска Арабия, ще се използват само за отбранителни цели по границата.

Станете почитател на Класа