Индия получи първия хеликоптер Apache Guardian

Първият от 22 хеликоптера AH-64E Apache Guardian бе официално връчен на Индия от Boeing по време на церемония в САЩ. Ню Делхи заяви, че тези атакуващи вертолети представляват "значителна стъпка в модернизацията на Индийските военновъздушни сили и ще им дадат предимство при потенциални конфликти."


Индия е поръчала хеликоптерите през 2015 г. като част от договор за повече от 2 милиарда долара. Те са били персонализирани според изискванията на военновъздушните сили с характеристики, които биха им дали "значителни възможности за планински терен".


Първата партида AH-64E ще пристигне в азиатската страна през юли и се очаква останалите да бъдат изпратени до края на 2020 г. Екипажите и наземният персонал вече са преминали обучение в САЩ, за да въведат в експлоатация Apache в Индия незабавно.


"Тези хеликоптери ще осигурят значително предимство във всяка бъдеща съвместна операция в подкрепа на сухопътните сили", добавиха индийските военновъздушни сили.


Ню Делхи обикновено е неутрален при закупуването на оръжие, но към днешна дата повече от 70% от оръжията и оборудването на неговата армия, военновъздушни сили и флот са руско и съветско производство.


Азиатската страна, основният чуждестранен клиент на руските оръжейници, миналия месец се договори да закупи 464 танка T-90MS за 1,93 милиарда долара и не отстъпи на натиска срещу придобиването на руската ПВО система S-400.

Станете почитател на Класа