По-бързият Wi-Fi 6 е на път

Тази година ще бъде пуснат Wi-Fi 6, но малцина разбират какво въздействие ще има това върху безжичната мрежа и дали ще я направи по-бърза.


Първото и основно нещо, което експертите споменават, е, че Wi-Fi 6 не е ново средство за свързване към интернет като оптиката, а това е актуализиран стандарт, от който Wi-Fi устройствата, особено рутерите, ще могат да се възползват за по-ефективното безжично предаване на данни.


Друг ключов въпрос е дали новият Wi-Fi е по-бърз от предишната версия. Тук специалистите нямат категоричен отговор. Теоретично, Wi-Fi 6 ще предлага интернет със скорост, която е приблизително с 30% по-бърза от Wi-Fi 5, с максимална скорост на трансфер до 10 Gbps.


Тази скорост обаче наистина ще зависи от ситуацията, тъй като тя е много по-голяма от вероятно необходимата за едно отделно устройство, обяснява порталът. Така в среда с много устройства, които се свързват, Wi-Fi 6 може да отбележи голяма разлика, докато в малки домове само с няколко устройства разликата може да бъде по-трудна за забелязване.


С други думи, да, нещата ще бъдат по-бързи от преди, но ключът е, че Wi-Fi 6 ще подобри начина, по който рутерите се справят с нарастващия брой устройства, свързани към интернет.


Wi-Fi 6 вече съществува технически като нов сертифициран стандарт, който новосъздадените Wi-Fi устройства могат да използват. Експертите обаче казват, че ще отнеме известно време, преди всички интернет потребители да могат да се насладят на неговите предимства.


Засега се внедряват Wi-Fi 6 рутери от марките Cisco, Netgear, Asus и TP-Link. В същото време Samsung Galaxy S10 е първият телефон, съвместим с Wi-Fi 6 и други устройства скоро ще последват. Например, доста е сигурно, че следващият iPhone и следващото поколение лаптопи и интелигентни домашни устройства с Wi-Fi също ще го използват.


Така че сега наистина няма причина да бързаме да купуваме нов компютър. Дори и да го направим, наистина няма да може да се възползваме от предимствата, докато повечето от устройствата в дома ни също станат съвместими с новия стандарт.

Станете почитател на Класа