Джулиани се отказа да ходи в Киев за „скалпа на Порошенко”

Личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани внезапно отмени планираното посещение в Украйна. Като причината за отказа той определи присъствието в кръга на Владимир Зеленски на „врагове на Тръмп и Съединените щати”. Експертите имат няколко предположения за това откъде идват тези врагове и каква е истинската цел на посещението на Джулиани в Киев.

В събота стана известно за отказа на бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който сега работи като адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, да посети Украйна. Той обясни това решение с възможността да се срещне с групи хора „които са врагове на президента на САЩ, в някои случаи и врагове на САЩ” в обкръжението на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски. Адвокатът е получил тази информация „от два от източниците си”.

Джулиани не уточнява кои са тези врагове, а само намеква кой има предвид. Според него, в един от случаите, става дума за човек, „който вече е уличен и който е осъден за участие в подпомагането на демократите да разследват (предполагаемата „руска намеса” в президентските избори в САЩ – бел. ред.) през 2016 г.”

Според американската преса, по време на посещението Джулиани е планирал да се срещне ссъ Зеленски и да се опита да убеди новите украински власти да решат по-енергично въпросите от интерес за Белия дом. По-специално, скандалите в Съединените щати не отслабват заради украинските контакти на бившия шеф на избирателния щаб на Тръмп Пол Манафорт и връзките на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън с газовата компания „Бурисма Холдинг”.

Преди да се присъедини към екипа на Тръмп, Манафорт работи и в Украйна. По-специално той беше обвинен, че е платил 4 милиона долара за фалшифициране на доклад за бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Освен това от публикувания неотдавна доклад на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер, който търси признаци на намеса в процеса на американските избори, следва, че през 2016 г. в Ню Йорк Манафорт е обсъждал идеята за създаване на автономна република в Донбас, ръководена от бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

През март тази година Манафорт беше осъден от американските съдилища на общо седем и половина години затвор за нарушаване на данъчните и банкови закони, укриването на чуждестранни банкови сметки и редица други престъпления. Мюлер иска да изпрати Манафорт в затвора за 24 години, защото той „се държи повече от 10 години, сякаш е над закона“. Манафорт е обвинен също така, че се намира зад „сделката между изборния щаб на Тръмп и руската страна“.

Що се отнася до Джо Байдън, който наскоро обяви намерението си да участва в предстоящите президентски избори през 2020 г., отношенията му с Украйна са поддържани чрез сина му Хънтър. През пролетта на 2014 г. Байдън-младши се присъедини към борда на директорите на украинската газова компания „Бурисма Холдинг”. Чрез тази работа той е спечелил над 3 милиона долара през годината. В същото време Хънтър, както отбелязват наблюдателите, по това време не е имал опит в енергийни компании или в бордове на директорите.

В САЩ са публикувани журналистически разследвания, от които следва, че в качеството си на вицепрезидент на Съединените щати Байдън е подкрепил предаването на сумата от 1,8 милиарда долара финансова помощ за Украйна. Така назначаването на Хънтър може да бъде някаква благодарност към вицепрезидента за средствата, отпуснати от Съединените щати. Питър Швайцер, главен редактор на американския информационен сайт „Брайтбарт”, пише подробно за връзките на Джо Байдън с Украйна. По време на разследването си журналистът е получил писмо от бившия главен прокурор на Украйна Виктор Шокин, който твърди, че „Бурисма Холдинг” е „много корумпирана организация начело с олигарха Николай Злочевски, свързан с проруския бивш президент Виктор Янукович”.

Швайцер заключва, че Байдън е използвал „ресурсите на правителството на САЩ за лична изгода за семейството си”. Като се има предвид, че Байдън е в състояние да спечели първичните избори на Демократическата партия и след това да се конкурира с Тръмп, за сегашния президент на САЩ би бил полезен компромат за съперника му.

Директорът на Института за трансформация на обществото Олег Соскин не изключва, че наистина има врагове на Тръмп около Зеленски, но самият президент не е против американския лидер.

„Около Зеленски има много неизвестни хора. Иначе нямаше да спечели. Той прибира около себе си всички - от кол и въже. Той имаше една цел - да спечели. Ето защо е съвсем естествено различни хора да дойдат при него”, заяви Соскин.

От своя страна председателят на Украинския аналитичен център Александър Охрименко предполага, че неотдавнашните телефонни разговори на Тръмп с руския президент Владимир Путин биха могли да доведат до отмяна на посещението. По време на разговора те са можели да засегнат украинската тема и да намерят „някакво компромисно решение“, по-специално да чакат конкретни решения от новия президент.

„Възможно е разговорът да се е провел в духа на факта, че преди да се изгради нов модел в отношенията с Украйна, човек все още трябва да погледне един или два месеца работата на новия президент. И тогава може да отиде в Украйна и да поговори. От моя гледна точка, сега няма какво да се говори със Зеленски”, смята Охрименко.

И Соскин е съгласен, че американците са направили пауза. „Зеленски и хората, които стоят зад него и са започнали с него определени проекти, все още не са определени. В екипа на Зеленски има борба, докато той прави избор в полза на конкретни хора. Естествено, нито Джулиани, нито Тръмп ще дойдат при него. Отмяната на посещението е предупреждение към Зеленски, че преди да се свърже с американците, той трябва сам да реши дали ще играе с Тръмп или ще се опитва да седи на няколко стола като Порошенко”, обяснява експертът.

Соскин е убеден, че Тръмп „иска да получи скалпа на Порошенко”, който в миналото финансира информационни кампании срещу републиканците, неговата съпруга Мелания, дъщеря Иванка и зет Джаред Кушнер.

„Тръмп иска яснота, сигурност. За Зеленски това означава да се качи на един кораб с Тръмп, от който да не може да се измъкне. И Зеленски и неговите хора не искат това. Самият Зеленски не е решил за Тръмп и не разчиства своя екип, както американците изискват от него. Мисля, че това не е в негов интерес. Зеленски има много несигурно положение. Той няма как да остане сам в страната, той е много слаб и няма никакъв екип”, смята Олег Соскин.

Охрименко добавя, че предстоящите действия на Зеленски не са ясни. „Самият той не казва никакви детайли, изявленията се правят от неговите съветници, които нямат правомощия да го правят. Американски чиновници, които са доста бюрократични и прагматични хора, решиха да направят пауза. Срещата с Тръмп и Зеленски е напълно възможна. Но трябва да се разбере първо какво да се говори и какво да се преговаря”, смята източникът.

Сега в Украйна, според Охрименко, денят на встъпването в длъжност, който все още не е определен, е най-голямата причина за вълнения, а и се назовават поне четири вероятни дати. Той се оплаква, че не се обсъждат по-неотложни въпроси като програмата за действие на новия президент, възможното назначаване на нов външен министър и министър на отбраната.

„Темата за встъпването в длъжност се превърна в тема на политическа истерия ... Според мен това е някакъв абсурд”, оплаква се Александър Охрименко.

 

Андрей Резчиков  Превод: В. Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа