Всичко по новому: САЩ и Китай прекъснаха търговските преговори

Търговската война между САЩ и Китай се проточи извънредно. В един момент имаше надежда, че господата все пак ще се разберат и ще спрат да си налагат задължения, но не. Единадесетият кръг от преговорите завърши с неуспех, като САЩ наложиха допълнително 300 милиарда долара мита срещу Китай. Световните пазари започнаха да се паникьосват.

Но в Пекин всичко е спокойно. Вицепремиерът на Държавния съвет на Китай Лиу Хе заяви, че Поднебесната империя няма да прави отстъпки на Америка по редица фундаментални въпроси. Нещо повече, тя ще отговори с противодействие на атаката на Тръмп.

 

 

По-специално, Тръмп искаше да накара Пекин да спре копирането (чети „кражба”) на американските технологии и вместо това да прехвърли работата си на чуждестранни компании, работещи в страната. Освен това от държавата се изисква да се откаже от подкрепата на местните производители чрез субсидии и манипулации с националната валута. Китайската страна не се съгласи с това.

Разбира се, това не означава край на всичко. Преговорите между страните ще продължат така или иначе (следващият кръг ще се проведе в Пекин). Но те ще преминат на по-ниско равнище. Очевидно Съединените щати няма да се държат сдържано и традиционно ще се опитат със сила да принудят Китай да се съгласи на сделката.

Анализирайки ситуацията, някои експерти представиха версия, че Китай отстъпва не просто така. Явно Вашингтон е очаквал отстъпки от Пекин, но въпреки това е нямало да отменят митата. Имайки предвид стила, в който Съединените щати по принцип преговарят с другите държави, тези страхове са основателни.

Като пример можем да споменем същите пагубни преговори между Тръмп и Ким Чен-ун за ядрените оръжия. Осъзнавайки, че няма да постигне никакви преференциите от САЩ, лидерът на КНДР бързо се върна към първоначалните си позиции ... и към изстрелването на ракети.

Предвид гореизложеното, уви, е невъзможно да се очаква, че търговската война между Китай и САЩ скоро ще приключи.

 

Андрей Шаповалов  Превод: В. Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа