Цукерберг оцени като модел за ЕС плана на Франция за регулиране на Фейсбук

Марк Цукерберг, главен изпълнителен директор на Facebook, похвали усилията на Франция да регулира онлайн съдържанието на омразата, като модел за Европейския съюз. Това заяви той след срещата си с френския президент Емануел Макрон, който настоява гигантът на социалните мрежи да изпълни обещанията си да сложи край на разпространението на фалшиви новини и дискурси на нетолерантност.


Срещата, проведена в Париж, съвпадна с публикацията, направена от министъра на дигиталната икономика, Седрик О, на доклад, който препоръчва по-голямо държавно регулиране на Facebook и други социални мрежи.


"Ако повече страни могат да следват примера на правителството си за направеното тук, това според мен вероятно ще се окаже по-положителен резултат за света, отколкото някои от алтернативите", заяви Цукерберг, цитиран от Ройтерс.


Също така, в интервю за канала France 2, той каза, че са необходими нови правила за определяне на "отговорностите на компаниите и на правителствата. Затова искаме да работим с екипа на президента Макрон, имаме нужда от обществен процес", добави изпълнителният директор на Facebook.


Неговите изявления бяха предшествани от силна и продължителна критика срещу неспособността на Фейсбук да премахне от мрежата си изображенията на нападението от 15 март на джамиите в Крайстчърч (Нова Зеландия).


Парламентът на Франция, където управляващата партия на Макрон има мнозинство, обсъжда законодателство, което ще даде на новия регулатор правомощието да глобява технологичните компании с до 4% от световните им приходи, ако те не правят достатъчно, за да премахнат съдържанието с омраза от мрежите си.


Според гореспоменатия 32-страничен доклад, Facebook и други компании за социални медии са позволили да се извърши „злоупотреба" на техните платформи, особено във връзка с нетолерантността или речта на омразата, и не са направили достатъчно, за да се справят с тези проблеми.


"Следователно публичната намеса, която да гарантира, че основните действащи лица ще възприемат по-отговорно отношение за защита на сближаването на нашите общества, е легитимна", се казва в документа.


Докладът е резултат от разрешението, което Facebook за първи път е предоставил на екип от френски регулатори, да прекарат шест месеца в компанията и да наблюдават техните политики.

Станете почитател на Класа