Пентагонът оценява да замени Турция в програмата за F-35 поради закупуването на руските S-400

Заместник-министърката на отбраната на САЩ, Елън Лорд, обяви на 10 май по време на пресконференция, че страната й смята да замени Турция в програмата за продажба на универсалните изтребители F-35, в светлината на решението на Анкара да придобие руските противовъздушни системи S-400.


"Ние работим от известно време, за да обмислим алтернативни реципиенти на доставка на F-35 вместо Турция", каза Лорд, която в същото време заяви, че Вашингтон "продължава да работи с Анкара и очаква от тях да използват система, съответстваща на стандартите на НАТО за противовъздушната отбрана на страната".


На въпроса за възможната дата, когато Вашингтон може да намери заместник за Турция, та заяви, че в момента се определя този срок.
В този контекст тя призна, че изключването на Турция от програмата F-35 може да доведе до забавяне на доставките на изтребители и увеличаване на разходите. "Виждаме евентуалното забавяне на някои доставки през следващите две години и някои потенциални ефекти върху цената, но в Пентагона вярват, че могат да минимизират отрицателните последствия."


Освен това Лорд потвърди, че САЩ са предложили на Турция да закупи техните противовъздушни системи Patriot вместо S-400, което би било решение "съвместимо с изискванията на НАТО. В момента преговаряме да заменим S-400 с Patriot", каза тя.


САЩ нееднократно предупредиха, че Турция няма да може да участва в програмата за създаване и придобиване на универсални F-35, ако купува руските противовъздушни ракетни системи S-400 Triumf, тъй като те не са съвместими с отбранителните сили на НАТО и придобиването им ще застраши сигурността на Алианса.


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта по време на срещата на 8 април с руския си колега Владимир Путин, че никой не може да принуди страната му да не купува руската S-400, тъй като това решение е " суверенно право на Анкара."


След това турският президент заяви, че програмата за F-35 ще бъде "обречена на колапс, ако Турция остане извън нея."

Станете почитател на Класа