Ирански аятолах: "Вашият многомилионен флот може да бъде унищожен само с една ракета"

Аятолах Юсеф Табатабаи-Неджад, известен в Иран с твърдата линия на изявленията си, заяви, че не е необходима повече от една ракета, за да се елиминират американските кораби, плаващи в Персийския залив, на фона на влошаващите се отношения между двете страни.


"Флотът ви за милиарди долари може да бъде унищожен с една ракета", каза Табатабаи-Неджад в петък, позовавайки се на самолетоносача на А.Линкълн и неговата атакуваща група, според иранската полу-държавна агенция ISNA.


"Ако се опитат нещо, ще се сблъскат с десетки ракети, защото по това време нещата ще бъдат в ръцете на нашия възлюбен водач", добави духовникът по отношение на аятолах Али Хаменей, според Ройтерс.


Изявлението идва след като група американски бомбардировачи B-52 се приземиха в авиационната база Ал Удейд в Катар и след като американски самолетоносач и други военни кораби навлязоха в Червено море след плаване през Суецкия канал по посока на залива.


Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън обяви, че това разгръщане има за цел "да изпрати ясно и недвусмислено послание на Иран, че всяка атака срещу интересите на САЩ или техните съюзници ще бъде изправена пред непримирима сила".


Междувременно Ядолах Джавани, заместник-началник по политическите въпроси на иранската революционна гвардия, заяви, че Пентагонът "няма да посмее да предприеме военни действия срещу Ислямската република."

Станете почитател на Класа