Супервулканът от Йелоустоун пред изригване?

През месец април, в околностите на супервулкана Йелоустоун, в северозападната част на щата Уайоминг (САЩ), са регистрирани общо 63 земетресения. Въпреки, че величината на най-силните от всички е била едва 2.6, някои експерти предупреждават, че не това притеснява властта, а количеството им.


Поредицата от слаби трусове около вулкана може да е знак за следващото му изригване, казва Скот Бърнс, професор по геология в Университета в Портланд, в щата Орегон, интервюиран от Daily Express. "Ако има сеизмична дейност под активен вулкан, работна хипотеза е, че магмата се движи", казва ученият.


Според професора от Университета на Юта, Робърт Смит, автор на книгата "Прозорци в Земята", изригването на супервулкана Йелоустоун ще доведе до "пълно унищожение и ще покрие цялата западна част на Съединените щати с пепел. Колоната от пепел ще бъде толкова гъста, че ще възпрепятства въздушния транспорт и ще създаде проблеми с глобалното снабдяване с храни."


Въпреки това, предвид страха, породен от скорошните земетресения, други експерти опровергават теорията за следващо изригване на котела. В този смисъл, Джейми Фарел, доктор по геофизика в Университета на Юта, припомня, че трусовете са доста често срещани в района близо до Йелоустоун и че те са част от естествения му цикъл.


"Няма индикация, че този сеизмичен микс е свързан с движението на магмата през повърхностната кора", казва Фарел.


Последното изригване на този котел се е случило преди 700 000 години и специалистите смятат, че той трябва да се повтаря на всеки милион години.


През лятото на 2017 г. са регистрирани повече от 2500 земетресения в Националния парк Йелоустоун, един от най-дългите сеизмични рояци. Повечето от земетресенията бяха много слаби, но някои в парка достигнаха магнитуд 4.4.

Станете почитател на Класа