Откриха как осите „зомбират и поробват“ паяците

Механизмът, чрез който паразитоидните оси успяват да „зомбират" паяците и да ги накарат да действат в съответствие със собствените им интереси, е мистерия, която най-накрая може би е разкрита, според Biological Journal of Linnean Society.


Изследователите Уилям Еберхард от Института за тропически изследвания в Смитсониън и Марсело Гонзага от Федералния университет в Бразилия събраха необходимите доказателства, за да потвърдят, че процесът на господство над паяците се извършва от ларвите чрез психотропни вещества.


Според събраните данни, процесът започва, когато един вид оси поставя яйцата в корема на паяците. При раждането ларвите инжектират екдизонов хормон, който достига до централната нервна система.


По този начин те успяват да променят поведението на своите гости и да повлияят върху изграждането на мрежи, подобни на паяжините, като определят мястото и дизайна им, така че да служат като пашкул за ларвите. По този начин осите получават "място с гарантирана безопасност за техните ларви за сметка на техния домакин", обясни Гонзага.


От своя страна Еберхард добави, че изучаването на тези нови видове мрежи ще им позволи „да анализират процеса на зомбификация с безпрецедентни подробности".


След като защитната мрежа бъде завършена, осите убиват паяка

Станете почитател на Класа