Пет латиноамерикански държави оглавяват списъка на най-щастливите страни

Последният годишен доклад на компанията „Галъп" за емоциите, базиран на проучвания на повече от 151 000 души в 143 страни по света, показва, че хората са все по-стресирани.


За да измерят аспектите, които традиционните методи за оценка на качеството на живот не могат да определят количествено, агенцията разработи два показателя – за положителен и отрицателен опит - всеки въз основа на пет въпроса за това какво човекът е преживял предния ден.


С този метод фирмата установи, че петте най-щастливи нации в света са от Латинска Америка: Парагвай и Панама, с 85 точки от 100 в положителния мащаб; Гватемала и Мексико, с 84; и Салвадор, с 83.


Сред местата с най-висока отрицателна оценка са три африкански държави - Чад (54), Нигер (50) и Сиера Леоне (50) - и две близкоизточни нации, Ирак (49) и Иран (48).


В световен мащаб емоционалното състояние на човечеството сега е най-тежко, откакто Галъп започна тези оценки през 2006 г. Така, отрицателният опит се е увеличил от 24 на 31 пункта, почти 40% от анкетираните са признали, че са преживели безпокойство. 35% потвърждават, че са били подложени на стрес, а 31% са заявили, че са почувствали физическа болка.


Досега обаче глобалният положителен индекс все още е по-висок, със 71 пункта.

Станете почитател на Класа