Началникът на Южното командване на САЩ в Еквадор

Ръководителят на южното командване на САЩ Крейг Фалър посети Еквадор и се срещна с министъра на отбраната на южноамериканската държава Освалдо Харин.


След срещата те информираха, че Еквадор ще бъде домакин на военноморските учения Unitas, които се провеждат ежегодно от Военноморските сили на САЩ, които ще се проведат през август или септември 2020 г.


Харин обясни, че двете страни се споразумяха за постоянен план за операции срещу трафика на наркотици и други престъпления на транснационалната престъпност, който включва американско въздушно наблюдение в морската зона на Еквадор.


Еквадорският министър също съобщи, че като част от сътрудничеството за сигурност, САЩ ще предоставят радар, който ще позволи на Еквадор да подобри въздушното наблюдение и морската си защита.


Освен това Вашингтон ще осигурят военна подготовка на Еквадор и финансова подкрепа за закупуване на военни материали.


"Това международно сътрудничество се осъществява в рамките на доктрината за сигурност и сътрудничеството със страните, защото имаме общи заплахи: трафикът на наркотици, транснационалната организирана престъпност и незаконния риболов, който се осъществява около нашите острови Галапагос ", каза той. Това бе намек за наличието на китайски риболовен флот в границите на териториалното море, което заобикаля архипелага и заради което Кито разположи кораби и самолети за тяхната защита.


Това е второто посещение на висши служители на Южното командване на САЩ в Еквадор по време на правителството на Ленин Морено, който е президент на страната от май 2017 г.


Първото посещение бе направено през март 2018 г. от интегрирана мисия, генерал-лейтенант Джоузеф П. Ди Салво, военен командващ; и посланик Лилиана Аялде, съветник по външната политика на южното командване на САЩ.

Станете почитател на Класа