Консорциумът Даймлер не знае как луксозните му лимузини са се озовали при Ким Чен-ун

Daimler AG отрича да знае за начина, по който севернокорейският лидер Ким Чен-ун е придобил луксозни лимузини от марката Mercedes-Benz, принадлежаща на немския автомобилен консорциум. Това съобщи Зилке Мокерт, представител на компанията.


"Daimler не поддържа търговски отношения със Северна Корея повече от 15 години, придържайки се стриктно към разпоредбите на САЩ и Европейския съюз", заяви говорителката. "За да възпрепятства доставките за Северна Корея или севернокорейските посолства, Daimler въведе мащабен контрол върху износа", добави той.


Лидерът на Северна Корея използва един от тези автомобили от висок клас по време на престоя си тази седмица в град Владивосток, Русия, по повод на срещата си с руския президент Владимир Путин. Това е Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard с бронирано тяло, чиято текуща цена на пазара е около 1,6 милиона долара.


"Продажбите, които се правят от трети страни на пазара на употребявани автомобили, са извън нашата контролна зона и наша отговорност", добави Мокерт и повтори, че консорциумът "няма информация за това как тези превозни средства са пристигнали в азиатската страна".


Ким пристигна в Русия на 24 април и си тръгна два дни по-късно на борда на брониран влак, чийто последен вагон, според съобщенията, служи единствено като гараж за една от тези лимузини на Mercedes-Benz.


Керваните, в които лидерът на Северна Корея се придвижваше в Сингапур и Виетнам по време на срещите на върха с американския президент Доналд Тръмп, също включваха лимузини Мерцедес-Майбах.


Продажбата на Северна Корея на тези автомобили, както и на други луксозни стоки, е забранена от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Станете почитател на Класа