Откриха в Чили най-старият човешки отпечатък в Америка

Учените от Университета в Чили (УАСХ) са идентифицирали най-стария човешки отпечатък в Америка досега. Неговата възраст се оценява на 15 600 години и представлява доказателство за присъствието на човек много рано в Южна Америка и на континента като цяло, според проучване, публикувано в сряда в научното списание PLOS ONE.


Седиментната структура съответства на вкаменен отпечатък, който е бил открит през 2010 г. в археологическия обект Пилауко, в чилийската провинция Осорно. Оттогава тя е подложена на щателни проучвания, за да се изключи, че е принадлежала на праисторическо животно и накрая е описана като съответстваща на индивид от вида Hominipes modernus, свързан с рода Homo sapiens, който включва съвременния човек.


"Ние сме изправени пред доказателство за човешко присъствие преди 15 600 години, което доказва, че в Пилауко са били най-старите хора в цяла Америка," каза в радио интервю Карен Морено, академик в УАС и водещ автор на изследването.


Отпечатъкът е 23 см дълъг - еквивалентен на съвременен размер 43 - и е принадлежал на възрастен мъж, който е ходил бос. "Стигнахме до заключението, че човекът е произвел този отпечатък, ходейки по мек субстрат, като кал или торф, наситен с вода", казва Морено.


Морено призна, че въпреки огромната събрана информация, находката е отхвърляна три пъти от експертни рецензенти за публикуване в чуждо научно списание. Както тя обясни, отказите идват от изследователи - главно от САЩ - които отказват да признаят древността на отпечатъка и заселването на континента преди 12 000 години.
"Ако отпечатъкът беше на 1000 години, щяхме да публикуваме научната статия за него след 10 минути. Не е същото да намерим каменен артефакт, но човешкият отпечатък е доказателство за прякото присъствие. Това е откритие от голямо значение ", твърди тя.

Станете почитател на Класа