Руското разузнаване: "САЩ искат да сменят властта във Венецуела с ръцете на Колумбия"

Съединените щати възнамеряват да извършат "смяна на властта във Венецуела със сила, използвайки ръцете на Колумбия", твърди ръководителят на Централното разузнавателно управление на Русия (GRU) вице-адмирал Игор Костюков.


"Подривните дейности на САЩ срещу Венецуела продължават и се прилагат няколко варианта за смяна на правителството, като се започне от създаването на условия за увеличаване на чувството на неудовлетвореност сред населението и последващото му преобразуване в социална експлозия, до въвеждането на силови сценарии срещу Каракас ", каза Костюков по време на речта си на 8-та Московска конференция за международна сигурност.


Вашингтон иска да организира инвазия на венецуелска територия "с ръцете на съюзниците си, предимно на Колумбия", добави той.


Според Костюков в момента се формират незаконни въоръжени групировки от венецуелски дезертьори, членове на престъпни организации на страните от Централна Америка и колумбийски бунтовнически групи, които вече действат със саботажи срещу инфраструктурата на боливарската нация.


Въпреки това, за САЩ "няма значение, че първата жертва, понесла последствията от действията им, е цивилното население", чиито интереси Вашингтон твърди, че защитава, добави заместник-председателят на ГРУ.


По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че военната намеса във Венецуела е "опция" за разрешаване на ситуацията с южноамериканската нация.


Костюков посочи също, че САЩ изразходват годишно 1500 милиона долара за "засилване на влиянието" в Латинска Америка. В тази връзка той каза, че "американската външна политика на Вашингтон в Западното полукълбо е основната заплаха" за сигурността в латиноамериканския регион. "Резултатите от подобни дестабилизиращи дейности се виждат в Афганистан, Ирак, Сирия и Либия", добави вице-адмиралът.


"Вашингтон на практика е готов да обяви венецуелското правителство за спонсор на международен тероризъм и под този претекст, да прибегне към сила и санкции срещу Каракас," каза Игор Костюков.


От друга страна, заместник-началникът на ГРУ предупреди, че "цветната революция, която САЩ прилагат в Боливарската република, може да се приложи в близко бъдеще и в Никарагуа и Куба".


От своя страна, говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че САЩ продължават да увеличават вероятността за използване на сила във Венецуела, въпреки факта, че "огромното мнозинство от страните ясно се противопоставят на въоръжена интервенция в тази латиноамериканска страна".

Станете почитател на Класа