"Ако САЩ влязат в Ормузския проток, ще си говорят с Революционната гвардия"

Ако САЩ целят да провеждат операции в Ормузкия пролив, портата към Персийския залив, ще трябва да уведомят Революционния гвардейски корпус на Иран (IRGC), наскоро квалифициран от Вашингтон като терористична организация. Това заяви външният министър на Ислямската република Мохамад Джавад Зариф.


"Ще продължим да използваме Ормузския проток като безопасен транзитен проход за продажбата на нашия петрол", заяви той пред Азиатското общество в Ню Йорк. "Но ако САЩ предприемат луди стъпки за да ни попречат да правим това, тогава трябва да се подготвят за последствията", каза той.


Дипломатът изрази убеждението си, че Иран ще продължи да продава петрола си и ще намери нови купувачи, поради което определи поддържането на Персийския залив и Ормузския проток отворени за навигация като "жизненоважен интерес за националната сигурност".


"Правихме го в миналото, ще продължим да го правим в бъдеще, но САЩ трябва да знаят, че когато влязат в Ормузския проток, ще трябва да говорят с онези, които защитават Ормузкия проток, а това е Иранската революционна гвардия." каза Зариф, подчертавайки, че "правилата на играта не са се променили".


Тези изявления идват само дни след като американският президент Доналд Тръмп реши да сложи край на изключенията, които позволяваха на осем страни да купуват ирански суров петрол, въпреки американските санкции срещу Техеран. Санкциите, според Белия дом , имат за цел "да се намали износът на ирански петрол до нула" и по този начин да се отреже на Ислямската република основен източник на доходи.


На 8 април Вашингтон взе историческото решение да класифицира IRGC като терористична организация. Това е първия път, когато северноамериканската държава класифицира по този начин чуждестранна военна институция с официален характер.

Станете почитател на Класа