Русия продължава да купува злато и добави 600 000 унции към резервите си

Централната банка на Русия продължава да купува злато: през март добави към резервите си около 18,7 тона – равни на около 600 000 унции - от този благороден метал и с 37,3 тона, придобити през януари и февруари, достигна 56 тона само през първото тримесечие на 2019 г.


С това ново придобиване банката вече има повече от 2170 тона - около 69 700 000 унции - което се равнява на почти 18% от всички руски валутни резерви.


По-рано Москва обяви планове за диверсифициране на валутните си резерви, за да минимизира геополитическите рискове и да премахне зависимостта на икономиката от американския долар.


Като част от тази политика, Централната банка на Русия е намалила дела на долара в международните си резерви до рекордно ниско ниво, благодарение на това, че е заменила почти 100 милиарда долара с евро, йени и юани.


През последните пет години Централната банка на Русия е запазила покупките на злато на нива около 200 тона годишно и планира да запази този темп в бъдеще.


Днес Русия е петата страна в света с най-много златни резерви и ако този марш продължи, тя ще надмине Франция и Италия в рамките на една година.

Станете почитател на Класа