Филипинският президент заплашва Канада с война

Филипинският президент Родриго Дутерте заяви на 23 април, че ще обяви "война" на Канада, ако Отава не направи нищо с боклука, който канадска компания изпрати на територията на Филипините преди няколко години, съобщава Philstar.


"Искам да ми подготвят кораб, ще предупредя Канада, може би следващата седмица, да премахне всички отпадъци", каза филипинският президент, който не разбира защо Отава иска да превърне Филипините в "сметище за отпадъци".


Дутерте отиде още по-далеч, като заяви "Можем да се справим с тях" и заплаши канадските власти с "плаване до Канада и хвърляне на боклука си там, ако не си вземат всичко".


През 2013 и 2014 г. компания от канадски произход е пренесла 103 контейнера във Филипините с около 2500 тона боклук. Според документацията товарът е рециклируема пластмаса, но вътре има отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани, припомня SCMP.


Рециклирането на отпадъци се превърна в глобален проблем. Години наред развитите страни изпращат отпадъците си за рециклиране в чужбина, на което се противопоставят приемащите страни.


Миналата година лидерите на Китай забраниха влизането на отпадъци от други страни - решение, което накара някои развити държави да останат без местоназначение за своите отпадъци.

Станете почитател на Класа