Русия пусна своята най-секретна подводница, която ще носи подводния дрон Посейдон

Русия пусна своята ядрена подводница К-329 Белгород в корабостроителниците в град Северодвинск (Архангелск) на 23 април, събитие, което Москва счита за толкова важно, че то се случи в телеприсъствието на руския президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.


Това ще бъде първото потопяемо устройство, което ще превозва роботизирания ядрен дрон "Посейдон" и радикално ще промени ядрените възпиращи способности на руския флот, давайки повече възможности за гарантиране на сигурността на Русия, според оценките на началника на Генералния щаб, Вицеадмирал Андрей Воложински.


До ден днешен основни характеристики на тази ядрена подводница остават класифицирани. Разбира се, известен е нейният гигантски размер -184 метра дълъг и 18,2 метра широк, повече от стратегическите междуконтинентални ракетни подводници по проект 955A Boréi-A. Известна е и водоизместимостта й от почти 24 000 тона.


Русия започна да строи този огромен кораб според проекта Antéi като атакуваща подводница, снабдена с 24 тежки крейсерски ракети Гранит, способни да потапят големи надводни кораби, но през 2012 г. промени проекта и увеличи дължината с 30 м.


Тази година официалното съобщение от Москва беше, че целта на новото подводно съоръжение ще бъде проучването и спасяването в дълбоки води и едва по-късно стана известно, че това допълнително пространство ще съдържа повече от необходимото за „работа на големи дълбочини и роботизирани устройства с капацитет за инсталиране на оборудване под вода."


Въпреки че не бе обявена, мисията на Белгород и Хабаровск - друга подводница с ядрен двигател в процес на изграждане - ще бъде да пренесе гигантския Статус-6, по-късно преименуван на Посейдон: огромно ядрено торпедо, предназначено да унищожава пристанища и крайбрежни градове, което може да измине до 10 000 км, при скорост между 60 и 70 възела - 110 до 130 км / ч.
"Торпедо на апокалипсиса", това е прякорът, който американските експерти използват, за Посейдон, след като са гледали видеозапис на Министерството на отбраната на Русия, показващ изпитанията на този подводен дрон, както бе отразено от американското списание Popular Mechanics през февруари миналата година.

Станете почитател на Класа