Виетнам изисква "Монсанто" да плати на жертвите на Agent Orange

 

Виетнам отново поиска справедливост за жертвите на Agent Orange, хербицидът използван като химическо оръжие от американските военни и доставян от Monsanto по време на Виетнамската война (1955-1975), съобщават местните медии.


Вдъхновена от неотдавнашните присъди в Калифорния срещу биотехнологичния гигант, Асоциацията на жертвите на Agent Orange на Виетнам (VAVA) е написала писмо до американски съд с искане да се рестартира груповият иск на жертвите на Agent Orange срещу американски химически компании, включително "Монсанто". Този иск съдът в Ню Йорк отхвърли през 2004 г., като се позова на "липсата на доказателства" и на твърдението, че "пръскането с хербицид преди 1975 г. не е представлявало военно престъпление."


След две неотдавнашни съдебни решения в Сан Франциско, които установиха, че хербицидът Roundup от Монсанто е отговорен за вредите за здравето на ищците и е наредил изплащане на милиони като компенсация, VAVA смята, че е време компанията да поеме отговорност и за снабдяването на американската армия с Агент Orange.


Диоксинът, силно токсичен елемент на Agent Orange, е свързван със сериозни здравословни проблеми, като вродени дефекти, рак и други смъртоносни заболявания. В резултат на употребата на Agent Orange във Виетнам около 400 000 души са били убити или осакатени, 500 000 деца са родени с вродени дефекти и един милион души са били увредени или пострадали от здравословни проблеми.


След като си припомня, че Виетнам във момента има повече от 4,8 милиона жертви на Agent Orange, писмото изисква справедливост за тези хора с ужасни деформации.


"Къде е правосъдието за виетнамските жертви, унищожавани от токсичните химикали? Всички научни доказателства, хората като живи доказателства, и виетнамската природна среда, опустошена от Agent Orange, използван от САЩ през 1961-1971 г., не са ли достатъчно убедителни?" пита писмото на VAVA.


Според различни оценки, 12 милиона галона от хербицида Agent Orange са били използвани в кампанията срещу партизаните от Виет Конг (1961-1971).

Станете почитател на Класа