Експерт по международно право посочи възможен претекст за военна интервенция във Венецуела

САЩ може да започнат военна намеса във Венецуела под претекста на съответната молба на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, когото Вашингтон признава за "президент" на латиноамериканската страна, казва Алфред-Морис де Заяс, бивш съветник на ООН правата на човека за насърчаване на демократичен и равнопоставен международен ред.


Въпреки това, според международното право, само законният президент на страната Николас Мадуро може да поиска военна помощ от други нации, добавя специалистът.


"Гуайдо е незаконен ,според конституцията на Венецуела, само Мадуро може да поиска военна помощ от други държави. Признаването от страна на САЩ на Гуайдо като президент не му дава никаква законност и легитимност", каза Заяс.


"Но това не означава, че намесата на САЩ не ще се случи", каза той, добавяйки, че "възможната военна намеса би довела до нарушаване на многобройни норми на международното право".


Според специалиста, въпреки "яснотата на правилата и разпоредбите, тяхното прилагане е сложно, защото съществува култура на безнаказаност".


В този смисъл Алфред-Морис де Заяс посочва, че "САЩ не са били съдени за агресията си в Куба, Гренада, Хаити, Панама, Югославия, Ирак, Либия, Сирия и още и още."


На 23 януари Хуан Гуайдо, който бе избран за председател на Народното събрание на Венецуела, бе обявен за президент на страната до провеждането на нови избори. Той е признат на тази позиция от САЩ, Аржентина, Колумбия, Чили, Перу, Панама, Коста Рика, Парагвай, Хондурас, Гватемала, Бразилия, Канада, повечето европейски страни и Организацията на американските държави (OAS).


Николас Мадуро описа инцидента като опит за преврат и прекъсна дипломатическите отношения със САЩ. Правителството на Мадуро бе счетено за легитимно от държави като Русия, Китай, Боливия, Мексико, Куба, Иран, Никарагуа, Ел Салвадор, Турция, Беларус, Южна Африка и Сирия и други.


Народното събрание, с мнозинство с опозиция, бе обявено в невалидност през 2016 г. с решение на Върховния съд (TSJ), което обяви, че всички негови актове ще бъдат нищожни. През 2017 г. беше сформирано Националното учредително събрание (АНК), орган, паралелен на Народното събрание, който се опитва да го замени.


От своя страна опозицията не признава резултатите от изборите, свикани от АНК, които завършиха с преизбирането на Мадуро, положил клетва пред Върховния съд.

 

В настоящата Конституция на страната на Народното събрание се дават определени правомощия, но изобщо не се споменава за орган, наречен Национално учредително събрание. АНК работи по изготвянето на нова конституция. В средата на острата политическа и икономическа криза, която преживява Венецуела, институциите и подкрепата на въоръжените сили на страната все още са в ръцете на правителството на Николас Мадуро.

Станете почитател на Класа