Руски милиардер си поръча яхта - ледоразбивач

Руският милиардер Олег Тинков е поръчал първата в света яхта, способна да разбива леда и да плава в Антарктика. Цената на яхтата надхвърля 100 милиона евро (112 милиона долара), съобщава Forbes.


Основателят и собственик на банката Tinkoff Bank, чието състояние се оценява на 2,2 млрд. долара, планира да представи своята супер-яхта, наречена "SeaExplorer 77", на най-голямото в света корабно изложение в Монако през 2020 година.


"Това е първият частен ледоразбивач в света", каза Тинков. Благодарение на укрепения корпус той е способен да разбива ледени покривки от 30 до 40 сантиметра. В допълнение, той има способността да се движи самостоятелно в продължение на 40 дни, носи батискаф, с който да се изследват дълбините на морето, четири джета, две моторни шейни и два хеликоптера.


77-метровата яхта, която предлага луксозно настаняване за до 12 души, освен екипажа, е част от проекта La Datcha. След представянето яхтата ще се отправи към Индийския океан, Сейшелските острови и Мадагаскар, полуостров Камчатка и Аляска, преди да изпробва армирания си корпус в Антарктика през 2021 година.


"Става въпрос за навигация, но по съвсем различен начин. Става дума за проучване, а не за пиене на Мартини и за фукане в Сен Тропе",. обясни Тинков


Банкерът планира да използва яхтата около 20 седмици годишно, а през останалото време да я отдава под наем за 690 000 евро седмично.

Станете почитател на Класа