Най-жестокото тримесечие в историята на Мексико

8,493 умишлени убийства, записани в Мексико между януари и март 2019 г., правят това тримесечие най-бурното и кърваво в историята на латиноамериканската страна, според доклад, публикуван тази събота от Изпълнителния секретариат на Националната система за обществена сигурност на Мексико (SESNSP).


Според SESNSP, през януари тази година са станали 2855 убийства, 2802 през февруари и 2 836 убийства през март - по-голямата част от тях с огнестрелно оръжие или нож.


Тези цифри представляват увеличение с 8,9% на броя на смъртните случаи в сравнение със същия период на миналата година, който досега се смяташе за най-бурния в историята на страната.


Гуанахуато продължава да бъде щатът, в която са извършени най-много убийства, с общо 947 жертви, следвани от щатите Мексико (769), Халиско (720), Баха Калифорния (647), Чихуахуа (568) и Мексико Сити (447).


Най-малко 14 души, включително двегодишно момче, бяха убити в петък по време на въоръжено нападение на празненство на открито в мексиканската община Минатитлан. Предполага се, че убийците са преследвали субект, който е влязъл в стаята, където се чествал рожден ден. Извършителите на клането са избягали.

Станете почитател на Класа