Посланикът на ЕС в Куба: "САЩ могат да правят закон какъвто искат, но не могат да го прилагат в други страни"

Европейският съюз изразява съжаление за решението, взето от САЩ да се активира отново противоречивият закон, който позволява искове за национализирани имоти в Куба, и отново заявява, че ще защитава с "всички възможни средства" европейските инвеститори, заяви посланикът на Европейския съюз в Хавана, Алберто Наваро.


Тази седмица американското правителство обяви, че ще отмени на 2 май поредното отлагане на дял III от Закона Хелмс-Бъртън, който позволява искове пред американски съдилища за имоти, конфискувани на острова, по време на кубинската революция или през следващите години.


"ЕС дълбоко съжалява и ще защитава с всички достъпни му средства инвеститорите, европейските граждани," каза Алберто Наваро.


Дипломатът обясни, че екстериториалното прилагане на дял III от Закона Хелмс-Бъртън "противоречи на международното право". "САЩ могат да правят това законодателство и да го прилагат на своята територия, но това, което не може да направят, е да претендират да го прилагат в други страни", каза той.


Влизането в сила на този спорен закон ще отвори вратата за предвидима вълна от искания от хора или образувания, чиито имоти са били национализирани след възхода на Фидел Кастро.


От друга страна, Наваро посочи, че Европейският съюз е първи търговски партньор на Куба и че само през 2018 г. търговският обмен между страните е бил за общо 2 600 милиона евро (около 2,920 милиона долара). Извънтериториалното прилагане на американския закон обаче би обезкуражило европейските предприемачи да инвестират на острова, добави той.


Като се имат предвид сериозните щети, които юридическата маневра на САЩ може да причини на много важни европейски компании, опериращи в Куба, Европейската комисия вече предупреди Вашингтон за репресиите, които биха могли да бъдат предприети от блока, за да компенсира негативните последици.


Чрез писмо, подписано от Федерика Могерини, комисар по външните работи на ЕС и Сесилия Малмстрьом, търговски комисар, Брюксел заяви, че „ще прибегне до всички инструменти, с които разполага, включително сътрудничество с други международни партньори, за да защити интересите си, включително възможността за образуване на производство пред Световната търговска организация (СТО) ".

Станете почитател на Класа