"Тайната съставка", която прави възможно сътрудничеството и цивилизацията

Група учени, ръководена от Арунас Л. Радзвилавичюс, изследовател по еволюционна биология в Университета на Пенсилвания, вярва, че емпатията може да е "тайната съставка" на високите нива на сътрудничество за нашите бъдещи общества. Това публикува The Conversation.


Според експертите съществува "невидимо правило, което насочва социалното поведение и насърчава сътрудничеството", наречено теорията на косвената реципрочност. Според тази теория, ако някой помага на един човек, друг човек ще помогне на него. Този факт кара тези човешки същества се радват на добра репутация и гарантира, че сътрудничеството между хората продължава. Повече съпричастност е равна на повече сътрудничество.


Според Радзвилавичюс, за разлика от другите животни, хората си сътрудничат дори с непознати. Той също така посочва, че хората са по-склонни да бъдат добри към хора, които считат за "добри", отколкото към тези, които имат "лоша репутация".


Изследователите са разбрали, че репутацията на човека в обществото е относителна, защото хората имат различни мнения за това какво е добро или лошо. След като симулирали различни типове общество чрез еволюционната теория на игрите, те открили, че в настоящето си сътрудничат по-малко и стават по-егоистични.


Но когато експертите провели нови симулации на общества, в които хората могат да се научат да бъдат емпатични чрез наблюдение и адаптиране на личностните черти на най-успешните индивиди, степента на сътрудничество се увеличила значително. Дори и в случаите, когато се започвало от себични модели, се постигало увеличаване на емпатията.


Учените, които отдавна вярват, че емпатията може да функционира като социално лепило, вярват, че поемането на емпатична перспектива започва да се развива в детството.


Статията завършва с подчертаване, че въпреки че е много трудно да се изградят строги теории за понятията на моралната психология като емпатия или доверие, те се надяват скоро да покажат връзката между съпричастността и човешкото сътрудничество. В допълнение, поставят на масата възможността за използване на бъдещи констатации, свързани с тази тема, за насърчаване на широкомащабно сътрудничество, особено в общности, в които живеят хора с различни култури, произход и обичаи.

Станете почитател на Класа