Тръмп заяви, че е готов "на 100%" да затвори границата на САЩ с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп повтори във вторник заплахата си да затвори границата с Мексико.


Това ще стане, в случай че американският президент не постигне споразумение с Конгреса на САЩ да се спре увеличаването на мигрантите.


"Ако не сключим сделка с Конгреса, границата ще се затвори, на 100%," каза Тръмп в Овалния кабинет по време на срещата с генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг.


На въпроса за икономическите последици от затварянето на границата, Тръмп заяви, че сигурността е приоритет, който е над реалните разходи, които такава мярка може да генерира: "Това е по-важно за мен от търговията", каза той.


Очаква се Тръмп да пътува следващия петък до мексиканската граница в Калесико, Калифорния, където ще контролира изграждането на нов участък от граничната ограда.

 

Часове преди предупреждението на Тръмп, президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с конгресмени от САЩ. На сутрешната си пресконференция лидерът на Латинска Америка подчерта, че предпочита да има "любов и мир" по този въпрос.


Лопес Обрадор сподели с конгресмените приоритетите на своята администрация по въпросите на вътрешната политика и външните работи и подчерта интереса си за поддържане на уважение към САЩ, намиране на решения по миграционния и търговски въпроси, особено по отношение на T-MEC.


Що се отнася до срещата му с генералния секретар на НАТО, Тръмп изрази задоволство от увеличаването на разходите за отбрана на страните членки. "Те плащат и аз съм много щастлив", добави Тръмп, съобщавайки за увеличаване на военните разходи на европейските партньори до края на 2020 година със 100 милиарда долара.


"Бе постигнат огромен напредък и НАТО е много по-силен," каза Тръмп пред репортери след среща с генералния секретар Столтенберг, който е на посещение във Вашингтон като част от честването на 70-ата годишнина на съюза.


"Ние защитаваме страни, които по-късно се възползват от нас в търговията", каза Тръмп, макар да описа отношенията си с генералния секретар на съюза като "изключителни".


"НАТО е по-силен, откакто съм президент", заключи президентът на САЩ.

Станете почитател на Класа