Децата на Джамал Хашоги получават милионни дарове от Саудитска Арабия

Четирите деца - две момчета и две момичета - на журналиста Джамал Хашоги са получили къщи за един милион долара в Саудитска Арабия и петцифрени месечни плащания, като компенсация за убийството на баща им, казва Грег Милър от The Washington Post.


Този колумнист на американския вестник, в който починалият е работил, е получил тази информация чрез различни бивши и настоящи служители на Саудитска Арабия, както и свидетелства на хора, близки до семейството на жертвата.


Тези награди са били одобрени в края на миналата година от саудитския принц Мохамед бин Салман, с цел "да се промени грешката и да се признае, че е извършена голяма несправедливост", според един от източниците, интервюирани от Милър.


Въпреки това, това ще бъдат само част от други големи плащания, които Риад възнамерява да предостави на роднините на починалия, вероятно "десетки милиони долари", до края на процеса срещу предполагаемите извършители на убийството на Хашоги.


Освен това саудитските власти ще имат „предварително споразумение", съгласно което бенефициентите ще получат жилища на стойност до четири милиона долара всяко, в град Джеда, в замяна на „гарантиране, че те ще поддържат умереност в публичните си изявления и не ще отправят строга критика към Рияд".


Въпреки това, един саудитски държавен служител казал на Милър, че тези ползи няма да бъдат опит да ги принудят да запазят мълчание, а традиционната практика на финансова подкрепа за жертви на насилствени престъпления или природни бедствия, "която е част от обичая и културата на Саудитска Арабия.


В този смисъл Милър изтъква, че братята Салах и Абдула Хашоги остават относително спокойни, дори когато убийството на баща им предизвика световно осъждане на Мохамед бин Салман, за когото се подозира, че има връзки с извършителите на убийството.


От своя страна, сестрите Ноха и Разан Джамал Хашоги също не направиха особено критични изявления или обвинения срещу възможните виновници за смъртта на баща си.


Така или иначе, никой от наследниците не е откликнал на исканията на този колумнист да коментират ситуацията.

Станете почитател на Класа