Колумбия конфискува съкровището, намерено в испанския галеон Сан Хосе

Правосъдието на Колумбия е разпоредило конфискуването на съкровищата, съхранявани в галеона Сан Хосе, испански кораб, потопен през XVIII век на 600 метра дълбочина от английски корсари, близо до Картахена де Индиас.


Решението е в отговор на жалбата на американската компания Sea Search Armada (SSA), посветена на търсенето на кораби, която претендира за права върху 50% от товара. Това искане беше признато от Върховния съд на южноамериканската държава на 5 юли 2007 г., определяйки компанията за откривател на възможните останки от галеона през 1982 година.


Мярката има за цел да гарантира спазването на решението на Върховния съд, с което SSA е обявена за собственик на 50% от съкровищата, които се намират в морските зони. Клаузата няма да се прилага за обекти, които се считат за принос към културното наследство на Колумбия, което ще бъде доказано само при възстановяването на съкровищата, тъй като в момента те са задържани.


Вицепрезидентът на страната Марта Лусия Рамирес увери, че тя ще наблюдава тези активи, които са част от историята на страната и няма да позволи да бъдат пускани на пазара, за да се плаща на "фирми - ловци на съкровища".


В радио интервю с BluRadio, Данило Девис, адвокат на Sea Search Armada, обясни, че колумбийските съдилища "винаги са се съгласявали с фирмата, която представлява", след вече седем решения в полза на тяхното искане. В допълнение, той отбеляза, че корабокрушението не е колумбийско културно наследство, а "перуанско", и че компанията трябва да получи това, което законно й се полага.


Галеонът, който имал 62 оръдия и три мачти, потъна на 8 юни 1708 г. с пратка от злато, сребро и изумруди в трюмовете, по време на битка във войната за Испанското наследство. Съкровището е котирано на около 17 000 милиона долара.


През 2015 г. тогавашният президент на Колумбия, Хуан Мануел Сантос, докладва за резултата от "най-важната научна експедиция на всички времена".
Той имаше предвид намирането на испанския галеон, направено от екип, воден от американеца Роджър Дули, бивш служител на компанията Sea Search Armada, който намира точното място на кораба, ръководен от проучвания, извършени още в предишната му работа.


Историческите версии показват, че по време на потъването галеонът е бил натоварен с официално събрани данъци и частни стоки от Перу. По този начин, въпреки че корабът не е възстановен, се предполага, че товарът се състои от златни и сребърни блокове, скъпоценни камъни, съдове на предците, бронзови гривни, мечове и щитове.

Станете почитател на Класа