В Титикака откриха останките на религия, предхождаща инките

Около 500 години преди инките, древна цивилизация вече е правела ритуални приношения на свръхестествени богове близо до Исла дел Сол (Островът на слънцето), разположен на езерото Титикака в Боливия. Това са заключенията на проучване, проведено от международен екип от учени, чиито резултати са публикувани тази седмица в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.


Авторите на изследването показват, че организираната религия се е появила в региона много по-рано от считаното досега.


"Хората често свързват Острова на Слънцето с инките, защото той е бил важно за тях място за поклонение и защото са оставили много церемониални сгради на и около този остров", казва антропологът Хосе Каприлес от Penn State University, (САЩ).


"Нашите изследвания показват, че хората от древната боливийска култура на Тиуанако, развила се край езерото Титикака между 500 и 1100 г. сл. Хр., са първите хора, които принасят ценни предмети на религиозните божества в района." В този регион инките са пристигнали около 15-ти век.


При подводните разкопки, извършени в околностите на Исла дел Сол, бяха открити ритуални приношения, състоящи се от керамични горелки за тамян, златни орнаменти, черупки и лапидарни камъни, както и доказателства за жертвоприношения на животни.


"Находките, по-специално керамичните тамянови горелки с форма на пума, са важни, защото ни помагат да придобием по-широко разбиране за ритуалното поведение и религия на културата Тиуанако, общество, предшестващо инките с няколкостотин години" каза Кристоф Деларе, съавтор на изследването.


От друга страна, изследователите смятат, че намерените религиозни приношения са били умишлено направени, за да бъдат потопени под вода.


„Наличието на котви в близост до приношенията, предполага, че религиозните власти може да са депозирали приношенията по време на ритуали, вероятно извършвани от лодки", казва Каприлес. Исла дел Сол вероятно е била важна за хората на Тиуанако естествено поради своята красота, но и заради местоположението си в центъра на Андите.


"Това е стратегическо място и ритуалните приношения, демонстрират прехода на повече местни религиозни обществени системи към нещо, което има по-амбициозен геополитически и духовен призив", каза той.

Станете почитател на Класа