САЩ се престараха с «руската заплаха»

САЩ трябва да преразгледат оценката си за такова понятие като руската хибридна война, пише наблюдателят на Bloomberg Леонид Бершидски. Според автора много от предполагаемите аспекти на тази стратегия се разглеждат като част от коварния план на Москва. Този план обаче най-вероятно не съществува, както никога не е съществувал сговор между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

 

 

В книгата на Джулия Доналдсън «Груффало», изобретателното мишле с помощта на прекомерно голямата си сянка успява да изплаши могъщото, но наивно чудовище, пише журналистът на Bloomberg Леонид Бершидски.

Сега е ясно, че митът за сговор между Доналд Тръмп и Владимир Путин е представил руския президент като преувеличена заплаха, въпреки че в действителност той е по-скоро мишка. И според автора, американците, които следят Русия, трябва да търсят други грешки от подобен характер.

Както смята Бершидски, не е лошо да започнем преоценка с такова понятие като руската хибридна война, която се води едновременно с използването на обикновени оръжия, кибератаки и пропаганда.

Теорията на заговора, че Тръмп е руски агент, е гротескна и неправдоподобна и прилича на сценария на евтин шпионски трилър от времето на Студената война.

Цялата история е построена върху изключително нестабилни основи: върху фантазиите на британски шпионин в оставка, който е взел информация от непонятен източник, върху неясните усилия на руски адвокат, които са били предприети в САЩ по поръчение на някакъв клиент, върху проекта за недвижими имоти, който никога не е стигал до сериозно обсъждане и върху други подобни неща.

 

http://xn----7sbbfco0cwboccg7c4b.xn--80asehdb/wp-content/uploads/2016/05/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg

 

Въпреки това сериозни хора решиха да повярват на всичко това, както на времето са вярвали в мощта на “съветската империя”. Когато СССР се разпадна, много американци бяха изумени, осъзнавайки колко са грешили преди това.

"Те видяха, че в много отношения предполагаемата мощ на гиганта се оказа просто Потьомкинско село*", пише Бершидски.

Според автора би било полезно да се разглеждат действията на Русия по отношение на Съединените щати и Запада като цяло като многовекторни, хаотични и опортюнистични.

Някои от действията на Русия възможно даже не са враждебни, но са насочени към изграждане на мостове и постигане на така необходимото разрешаване на конфликтните ситуации. Други действия на Москва, като тролинг и тромава държавна пропаганда, не заслужават сериозността, с която се отнасят към тях. А на хакерските атаки може да се противодейства чрез мерки за киберсигурност.

Никакъв всеобхватен подход за справяне с различните предизвикателства не може да има, сигурен е авторът. И няма да бъде възможно да се мине без потенциално полезни опити за установяване на нормално общуване с Москва. Единният фронт, според автора, е необходим само когато става въпрос за реални войни, в които загиват хора. Например, Украйна се нуждае от постоянна подкрепа от Запада, за да може да остане на европейския път. Дрънканията на Путин с ядрени оръжия също заслужават голямо внимание.

Но в САЩ други аспекти на предложената руска хибридна стратегия бяха твърде раздути. При това, те бяха разглеждани като част от коварен план, който едва ли съществува, тъй като никога не е имало престъпен сговор между Тръмп и Путин. В епохата след «рашагейт», тази ситуация трябва да се поправи и вниманието трябва да бъде пренасочено към други неща. Това би могло да направи отношенията между САЩ и Русия по-малко истерични, а може би и по-приятелски”, заключава наблюдателят на Bloomberg Леонид Бершидски.

*Потьомкинското село е исторически мит за бутафорни села, които уж са били построени по указание на княз Потьомкин по продължение на маршрута на Екатерина II по време на пътуването й през 1787 година в Северното Черноморие (бел.пр.).

Станете почитател на Класа