Турските избори: Ердоган ще засили репресивността на режима си

Опасността: ще се увеличи и реваншизмът във външната политика

Местните избори не се толкова показателни, но в случая са.  Защото резултатите са на фона на вакханалията на властта, развихрена след така “преврат”, след десетки хиляди арести, стотици хиляди уволнения и всякакви репресии.  Ердоган загуби всичките 10 най-големи градове.  Но като за всеки диктатор – явен или скрит, имитацията на демокрация се извършва, докато му е изгодно. После тя още повече се орязва, което очаквам да се случи.

 

На картата:

 

 

(бел.: данните са неофициални, понеже блокът на Ердоган оспорва резултатите)

 

РАВНОСМЕТКАТА

От 57 млн. избиратели гласуваха 46 милиона.  Около две-трети от младите ( до 27 г.) дадоха вот срещу управляващите, над 70% от по-възрастните (над 44 години) – за сегашната власт. Именно това съотношение в младоликата Турция показва колко крехък е в действителност режимът на Ердоган.  И прогнозира според мен още по-репресивна негова политика като начин да се удържи във властта.  Прогнозира и още по-националистичен, реваншистки характер в международните отношения на Турция, а това вече пряко и жизнено ни касае.

 

кафявото е управляващата коалиция, в която води партията на Ердоган;

червеното е основния опозиционен блок, в който води Народнорепубликанската партия. 

лилавото е Народната демократическа партия – нещо като брат-близнак на Кюрдската. Основана е през 2012 г. Тя е лява, социалистическа, член на Социнтерна. 

синьото е партия Iyi (Партия на доброто). Тя е умерено националистическа, радетел е за влизане в ЕС, за здрави връзки с НАТО и отстраняване на корумпирания политически елит. Създадена е през октомври 2017 от отцепници от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, но има тесни връзки с нея. 

 

Станете почитател на Класа