Испания в сянката на своето минало

В понеделник бе отбелязана 80-та годишнина от края на Испанската гражданска война, довела до победата на бунтовниците срещу Републиката, която отстъпи място на диктатура под командването на Франсиско Франко, продължила до 1975 г..


На 1 април 1939 г. краят на войната, подписан в град Бургос, се излъчва по радиото: "Днес Червената армия бе заловена и разоръжена и националните сили са постигнали и последните си военни цели. Войната завърши."


Ето някои ключови исторически факти, свързани с това събитие, някои от които имат очевидни връзки с настоящата политическа ситуация в страната:


1. Началото
Войната започва почти три години по-рано, през юли 1936 г., с частичния провал на държавния преврат, с който армията се опитва да свали тогавашното правителство на Втората испанска република. Тя сблъска републиканското крило със самоназованото "национално крило", което излезе победител.


2. Текстът
Текстът, който обяви края на войната, бе единственият, подписан директно от Франко. Диктаторът внимателно преразгледа формулировката и направи няколко поправки, въпреки краткостта й. Веднъж готов, последният текст бързо бе пренесен от Двореца на острова (Бургос), седалище на франкистката върхушка по време на войната, до близкото студио на Радио Национал де Испания, където бе прочетен и разпространен в 22:30 часа.


3. Остатъчна носталгия на "Победата"
1 април бе отбелязван като "Ден на победата" през годините на диктатурата. И до днес някои, с носталгия по режима на Франко, продължават да го честват по този начин.


4. Партизани след официалния край
Въпреки факта, че гражданската война приключи на 1 април, все още имаше партизански единици от републикански бойци (наричани "маки") до края на този месец, а и някои партизански прояви в околностите на Мадрид през годините след войната. Но тъй като не са били част от редовна армия, те са смятани от франкистката власт за терористи или бандити.


5. Жертви на гражданската война
Все още се обсъжда броят на цивилните жертви на войната. Според някои оценки цифрата е между 500 000 и един милион души. Много от тези смъртни случаи не са се случили в сраженията, а поради репресии и под формата на екзекуции.


6. Историческа памет
Голяма част от репресираните в гражданската война в Испания остават в масови гробове, а действията за възстановяване на паметта и достойнството все още са предмет на противоречия в страната. Така нареченият Закон за историческата памет обхваща няколко от тези действия, като преименуването на обществени пътища за премахване на имената на военните и франкистките политици, премахването на символи и паметници на възхвала на диктатурата, изготвяне на карти на масовите гробове и продължаване на ексхумацията на трупове.


7. Долината на падналите
На 1 април 2019 г. също се отбелязват 60 години от откриването на така наречената Долина на падналите, внушителен монументален комплекс, замислен от самия Франко като мемориал на националното примирение в чест на всички паднали в испанската гражданска война (1936-1939). В указ от 1940 г. на този амбициозен проект е възложена функцията да постави "достойна рамка, върху която да почиват героите и мъчениците на войната".


8. Най-големият общ гроб в страната
Долината на падналите е мястото, където днес се намират останките на Франко, както и на повече от 33 000 бойци от двете страни, убити по време на Гражданската война. Мястото се счита за най-големия общ гроб в страната и е обект на многобройни критики за това, че е единственият паметник на фашистки лидер, който остава в Европа.


9. Ексхумация на Франко
Ексхумацията на останките на диктатора Франсиско Франко е един от най-противоречивите и актуални въпроси от политическия дневен ред на страната. Социалистическото правителство на Педро Санчес обяви тази мярка малко след началото на мандата си през юни 2018 г. и след сложен административен процес - и социален спор с широко отражение в медиите - определи дата за нейното изпълнение: идващия 10 юни.


10. Сянката на миналото
Остават по-малко от месец до провеждането на парламентарни избори в Испания, а социологическите проучвания със сигурност гарантират, че крайната десница Vox ще влезе в Конгреса на депутатите. От 1982 досега крайната десница не е имала парламентарно представяне.

Станете почитател на Класа