САЩ ще останат без авокадо, ако Тръмп затвори границата с Мексико

Американските потребители биха могли да изчерпят авокадото за три седмици, ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заплахата си да затвори границата с Мексико, предаде Ройтерс.


На 29 март Тръмп каза, че "има много добър шанс" тази седмица той да затвори границата, ако Мексико не спре "незаконното" преминаване на имигранти към Съединените щати.


Закриването на границата не само ще засегне имиграцията, но и милиардите долари от двустранната търговия, от които 137 милиарда съответстват на селскостопанския сектор.


Съединените щати до голяма степен зависят от вноса на плодове и зеленчуци, наред с други продукти, от Мексико. Според последните данни на Министерството на земеделието на САЩ, почти половината от всички зеленчуци и 40% от внесените плодове идват от съседната страна.


Стив Барнард, изпълнителен директор на Mission Produce, най-големият дистрибутор и производител на авокадо в света, предупреди, че този продукт ще бъде изчерпан в САЩ за три седмици, ако мексиканският износ бъде спрян. "Не можеха да изберат по-лошо време на годината, защото Мексико доставя почти 100% от авокадото, Калифорния започва производството му, но има много малка реколта.".


От своя страна, Моника Ганли, директор на Quarterra, консултантска фирма, специализирана в земеделските въпроси и търговията в региона на Латинска Америка, заяви, че обявената президентска мярка ще провокира покачването на цените. По света има и други производители на плодове и зеленчуци, но отварянето на тези търговски канали ще отнеме време, каза Ганли.


Според Американската търговска камара, понастоящем двустранният търговски обмен е около 1.7 милиарда долара на ден, така че затварянето на границата ще означава "икономически срив", който ще засегне пет милиона работни места в САЩ.


Също така, евентуалното затваряне също би засегнало износа на САЩ към латиноамериканската страна, която е най-големият пазар за рафинирани горива на Съединените щати.

Станете почитател на Класа