Върховният съд на Венецуела поиска Националното учредително събрание да свали имунитета на Гуайдо

Върховният съд на Венецуела призова Националната конституционна асамблея (АНК) да свали парламентарния имунитет на самопровъзгласилия се "президент" Хуан Гуайдо.


"Председателят на Националното конституционно събрание (Диосдадо Кабейо) ще бъде помолен да пристъпи към конфискация на парламентарния имунитет на Хуан Гуайдо за нарушаване на мерките, наложени от съда", заяви Майкел Морено, председател на съда.


Морено също ратифицира някои предпазни мерки срещу Гуаидо, като забрана за напускане на страната, забрана за отчуждаване на имущество, глоба от 200 данъчни единици, блокиране и обездвижване на банкови сметки и други негови финансови инструменти на венецуелска територия.


Решението бе взето, след като опозиционният парламентарист наруши забраната за напускане на страната, наложена на 29 януари, когато Върховният съд прие предпазни мерки, поискани от венецуелското правителство срещу него, заради насилствените събития в страната. и други тежки престъпления, които нарушават конституционния ред на Венецуела със самообявяването му за президент.


Съдът също нарежда на прокуратурата на Венецуела да извърши разследване на действията му


Гуайдо, един от основателите на ултрадясната партия Народна Воля (НВ), се самообяви за президент, който отговаря за страната. Въпреки забраната за излизане, издадена шест дни след самопровъзгласяването му, на 22 февруари той напусна Венецуела и отпътува за Колумбия, където се проведе концерт, подкрепен от милиардера Ричард Брансън.


Ден по-късно той участва в опита на венецуелската територия да навлезе "хуманитарна помощ" от съседната страна. На 23 февруари напрежението и насилието завладяха колумбийско-венецуелската граница.


Гуайдо участва в среща на самозваната Лимска група и се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.


Той остана извън страната за повече от седмица. Пътуването му включваше спирки в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Еквадор. Той се завърна на територията на Венецуела едва на 4 март.

Станете почитател на Класа