Подводната битка на САЩ срещу Китай за контрол на глобалната интернет мрежа

Компанията Huawei Marine се включва в изграждането на подводни кабелни мрежи, които пренасят почти всички интернет данни в света. Това, според САЩ и техните съюзници, може да позволи на Китай да извършва шпионска дейност и да увеличи глобалното си влияние, според The Wall Street Journal.


Около 380 от тези активни кабели носят около 95% от междуконтиненталния трафик на глас и данни по целия свят, което ги прави критични за икономиката и националната сигурност на повечето страни.


Компанията Huawei Marine Networks, собственост на Huawei Technologies, е работила по общо около 90 проекта за изграждане или подобряване на тези връзки в световен мащаб.


Миналия септември китайската компания завърши кабел с дължина 6000 километра между Бразилия и Камерун и наскоро започна работа по още 12 000 километра, свързващи Европа, Азия и Африка.


Според американски служители по сигурността и съюзническите правителства, тези връзки са все по-уязвими за шпионаж или нападение. Същевременно участието на Huawei потенциално подобрява възможностите на Китай за подривни дейности.


Според тези източници познаването и достъпът до подводните кабели, могат да позволят на Китай да свърже устройства, които отклоняват или наблюдават трафика на данни, и дори, в случай на конфликт, да прекъснат връзката между цели нации.


Освен това подобна намеса може да се извърши дистанционно чрез програми за управление на мрежата и друго оборудване, разположено в крайбрежните станции, където тези кабели са свързани с наземните мрежи.


„Като се има предвид, че подводните кабели носят по-голямата част от телекомуникационните данни в света, тяхната защита остава ключов приоритет за американското правителство и неговите съюзници", казва Уилям Еванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност. от САЩ


САЩ и някои от съюзниците им виждат Huawei и неговите подводни кабелни компании като част от китайската стратегия за увеличаване на глобалното си влияние, чрез изграждането на телекомуникационна инфраструктура и износа на цифрови технологии.


Съединените щати са се опитвали да блокират Huawei и неговата телекомуникационна инфраструктура, включително подводните им кабели, поне от 2012 г. насам. "Това е друг вектор, чрез който Huawei навлиза в инфраструктурата на друга държава", заяви генерал-лейтенант Уилям Мейвил.

 

Вашингтон притиска съюзниците си в тази посока. Германия, например, наскоро бе предупредена за ограничаване на разузнавателния обмен с нея, ако на Huawei бъде разрешено да изгради инфраструктурата за мобилен интернет от пето поколение в германската държава.


Както изтъква The Wall Street Journal, Китай се стреми да изгради "Цифров път на коприната", който ще включва подводни кабели, наземни и сателитни връзки, като част от плана за финансиране на нова глобална инфраструктурна мрежа.


Съединените щати не са предоставили никакви публични доказателства в подкрепа на твърденията си, че технологията на Huawei представлява риск за киберсигурността. От своя страна фирмата отрича всяка предполагаема заплаха.

Станете почитател на Класа