37% от американските католици смятат да напуснат църквата след скандалите с насилие над деца

Повече от една трета от американските католици (37%) днес поставят под въпрос своя ангажимент към Църквата, както е видно от проучване, проведено от агенция Галъп през януари и февруари 2019 г. и публикувано на 13 март.

 

Анкетата събра мненията на 581 привърженици на Католическата църква. Резултатите показват, че настоящият скандал за сексуално насилие от страна на духовенството, е по-шокиращ от този от 2002 г., който засегна Бостонската епархия.

 

Кредитът, даден на духовенството, е свързан с честотата, с която всеки човек присъства на църковните обреди. Така днес 46% от тези, които никога или рядко посещават църквата, поставят под въпрос религията. Сред тези, които обикновено ходят на Меса всеки месец, 37% имат същото отношение към Църквата. И не е изненада, че процентът на скептиците е минимален сред онези, които идват в храма всяка седмица, той се равнява на 22%.


Анкетьорите изброяват четири категории духовенство: свещеник на църквата, в която ходи респондентът; Папа Франциск, неизвестни американски свещеници; епископи или други ръководители на Църквата в САЩ. Интервюираните бяха помолени да определят своите нива на доверие във всеки отделен случай, въз основа на четири възможни скали: "много", "достатъчно", "известно" и "много малко / няма".


Най-ценените категории духовенство са местните свещеници, лично познати на респондентите, заедно с папа Франциск. В тях вярват "много" 41% от католиците. Чрез добавяне на броя на респондентите, които вярват "достатъчно" в тях (18%), може да се заключи, че повече от половината от американските католици им дават доверие.


"Американските католици все още вярват на папа Франциск, но може да се твърди, че 58%, които изразяват доверието си в него, са слаб резултат, като се има предвид ролята му на лидер на католическата църква. "


Напротив, епископите и другите ръководители на Църквата на Съединените щати и неизвестните свещеници предизвикват повече недоверие, отколкото доверие. Така само 19% от католиците вярват "много" в епископите на страната, а 26% казват, че имат само "много малко / никакво" доверие в тях. Съответните цифри за неизвестни свещеници са 20% и 25%.


Не може да се приеме за даденост, че 37% от католиците, които поставят под въпрос ангажимента си към Църквата, ще я напуснат, казват анализаторите от Gallup. Но те посочват, че ситуацията е сериозна за конгрегацията, тъй като настоящият скандал допринася за дългосрочната тенденция към изоставяне на официалната религия.

Станете почитател на Класа